Degete umflate la mâini? Vezi care pot fi cauzele
Unele dintre ele nu sunt atât de grave, simptomele ameliorându-se de la sine, dar sunt situaţii când degetele umflate de la mâini pot semnala probleme ce trebuie tratate cât mai rapid.
Consumul excesiv de sare, artrita, sindromul de tunel carpian, infecţiile bacteriene, anumite medicamente şi sarcina sunt doar câteva dintre posibilele cauze ale umflării degetelor de la mâini. Mai jos le regăseşti pe toate!
Retenţia de apă
Dacă ai exagerat cu chipsurile sau cu sarea în mâncare, e foarte posibil să observi că degetele tale sunt mai umflate decât de obicei, ca urmare a retenţiei de apă în ţesuturi şi articulaţii. Nu este însă cazul să îţi faci griji, pentru că problema dispare de la sine într-o zi sau două, depinde câtă sare ai în exces în organism. Dacă problema persistă deşi nu mănânci sărat, programează o vizită la medicul de familie.
Efortul fizic intens şi temperaturile crescute
Inima, plămânii şi muşchii au nevoie de oxigen pentru a-ţi da energie să faci mişcare. Prin urmare, fluxul de sânge este îndreptat cu prioritate în aceste zone şi mai puţin spre extremităţi, iar capilarele reacţionează prin dilatarea acestora, ceea ce duce la umflarea degetelor.
Acelaşi lucru se întâmplă atunci când corpul se supraîncălzeşte în timpul verii, când temperaturile sunt foarte crescute. Practic, acesta este mecanismul prin care corpul îşi reglează temperatura internă.
Aşadar, dacă ai degetele umflate după un antrenament fizic intens sau în timpul verii, acum ştii de ce!
Un accident
Dacă ţi-a căzut un obiect greu pe mână sau ai căzut şi te-ai sprijinit în mâini, e posibil să te confrunţi ulterior cu umflarea unui deget, ca urmare a unei rupturi de ligament sau, mai grav, cu o fractură a oaselor metacarpiene sau falangelor.
Dacă trauma nu este foarte gravă, poţi ameliora simptomele aplicând gheaţă şi luând antiinflamatoare, dar dacă un deget este strâmb, nu îl poţi mişca sau te doare foarte tare, adresează-te de urgenţă unui medic ortoped pentru remedierea problemei!
O infecţie
Unul sau mai multe degete se pot umfla şi ca urmare a unei infecţii. Aceasta poate fi cauzată tăierea unghiilor cu un instrument nesterilizat, de o unghie încarnată, de folosirea produselor de curăţenie fără mănuşi de protecţie sau, de ce nu, de rosul unghiilor.
Dacă este tratată la timp, prin spălarea cu apă şi aplicarea unui unguent pe bază de antibiotic, infecţia trece în câteva zile.
În schimb, dacă observi semne de supuraţie, ai febră sau degetul se inflamează şi te doare foarte tare, adresează-te cât mai curând unui medic!
Artrita reumatoidă şi artrita psoriazică
Artrita reumatoidă este o afecţiune autoimună care vizează articulaţiile, în special pe cele de la nivelul mâinilor, şi poate cauza durere, amorţeală şi umflarea degetelor.
Pe de altă parte, artrita psoriazică apare cu precădere la persoanele care suferă deja de psoriazis şi poate duce la umflarea degetelor de la mâini şi de la picioare, care capătă aspectul unui cârnăciori de bere.
Ambele afecţiuni necesită tratament, deoarece simptomele nu trec de la sine şi pot apărea inclusiv complicaţii.
Guta
Guta este o afecţiune cauzată de excesul de acid uric în sânge, ceea ce duce la formarea unor microcristale la nivelul ţesuturilor, inclusiv al articulaţiilor degetelor, care se umflă şi sunt dureroase.
Diverse alimente pot ameliora simptomele, dar şi alimentaţie joacă un rol important. Este de evitat consumul excesiv de alimente precum fructele de mare, carnea roşie, lintea, fasolea, năutul, sparanghelul, ciupercile, conopida, spanacul, ridichile, prazul, precum şi alcoolul, cafeaua sau băuturile răcoritoare îndulcite.
Anumite medicamente
Degetele se pot umfla temporar şi ca urmare a anumitor medicamente pe care le iei, cum ar fi steroizii, contraceptivele orale, aspirina, ibuprofenul, naproxenul, antidiabeticele sau antihipertensivele.
Dacă simptomele te deranjează şi urmezi un tratament de lungă durată cu un astfel de medicament, vorbeşte cu medicul pentru a regla doza sau, de ce nu, pentru a-l schimba cu o altă variantă.
Sindromul de tunel carpian
Persoanele care lucrează foarte mult la calculator pot dezvolta o afecţiune numită sindrom de tunel carpian, care constă în compresia nervului median de la nivelul încheieturii mâinii, ce poate duce la senzaţie de amorţeală, înţepătură, durere şi umflarea degetelor.
Deşi acest sindrom este cauzat, în majoritatea cazurilor, de activitatea constantă cu mouse-ul de la calculator, există şi situaţii când poate fi determinat de o problemă cu tiroida. Datele arată că femeile sunt de 3 ori mai expuse riscului de a dezvolta această afecţiune.
Boli renale
Printre cele mai frecvente semne ale unei tulburări renale se numără umflarea degetelor, a picioarelor şi apariţia pungilor sub ochi, ca urmare a incapacităţii rinichilor de îndepărta lichidul în exces din ţesuturi.
Edemul poate afecta orice parte a corpului, dar cu precădere mâinile, picioarele şi gleznele. Diabetul şi hipertensiunea arterială sunt principalele cauze ale bolilor renale, aşa că este important să le ţii sub control pentru a preveni apariţia complicaţiilor.
Sarcina
Umflarea degetelor, a gleznelor şi a picioarelor este un simptom des experimentat de gravide, dar dacă această problemă apare subit, în special la nivelul feţei sau al mâinilor, ar putea fi şi un semn de preeclampsie, cunoscută şi sub denumirea de toxemie de sarcină.
Această afecţiune constă în creşterea bruscă a valorilor tensiunii arteriale şi are loc în special după a 20-a săptămână de sarcină, putând afecta grav ficatul şi rinichii. Alte simptome specifice preeclampsiei sunt durerea puternică de cap, crampele abdominale, vărsăturile şi tulburările de vedere.
Gravidele care sunt la prima sarcină, cele cu vârsta peste 40 de ani, cu obezitate şi cele care sunt purtătoare de gemeni sau chiar tripleţi sunt mai expuse riscului de a dezvolta preeclampsie, o urgenţă medicală care necesită tratament şi spitalizare imediată.
Boala Raynaud
Această boală rară constă în îngustarea vaselor de sânge de la nivelul degetelor de la mâini şi de la picioare, ceea ce duce la durere puternică, amorţeală, furnicături, tumefiere (umflare) şi colorarea degetelor (alb sau albastru).
Printre posibilele cauze ale bolii Raynaud se numără temperaturile scăzute, stresul, leziunile la nivelul mâinilor, dar şi anumite medicamente (antihipertensive sau analgezice).