Eveniment

Delegația României a întreprins o vizită în regiunea Odesa

Delegația română a avut, pe 22 ianuarie 2016, o serie de întrevederi cu Yuriy Zubko, adjunct al ministrului ucrainean al Culturii, cu Logvyskyi Georii, adjunct al președintelui Comisiei pentru Drepturile Omului, Minorități Naționale și Relații Interetnice a Parlamentului Ucrainei, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.

Discuțiile purtate au vizat aspecte incluse în agenda bilaterală, oficialul român reafirmând sprijinul României pentru parcursul pro-european al Ucrainei, precum și disponibilitatea de a oferi expertiză în procesul de extindere a reformelor interne privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, în conformitate cu nevoile comunităților, dar și cu normele europene. De asemenea, a fost subliniată importanța reluării activității Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucraineană pe problemele asigurării drepturilor minorităţilor naţionale.

Totodată, partea română a apreciat deschiderea Ministerului Culturii de la Kiev pentru înființarea unui centru cultural românesc la Ismail. În cadrul dialogului, a fost exprimată preocuparea pentru situația învățământului în limba română din regiunile Odessa, Transcarpatia și Cernăuți.

Delegația română s-a deplasat și la Odesa unde a avut întâlniri cu organizațiile culturale românești și cu guvernatorul regiunii Mihail Saakașvili. Părțile au stabilit că în timpul apropiat va fi format un grup de lucru bilaterale pentru reabilitarea traseului Odesa-Reni-București și va demara un proiect de modernizare a sistemului de canalizare din orașul Izmail cu susținerea Uniunii Europene. De asemenea, în acest an vor fi finalizate lucrăriel de construcție a terminalelor de trecere cu bacul pe Dunăre între Ucraina și România.

Delegație condusă de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a fost formată din consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, senatorul Iulian Cristache, membru al Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul României și secretarul de stat Cezar-Radu Soare, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *