Ultima oră

Delirul paradoxal al rezultatelor preliminare ale Recensământului Populației 2014

Deci, populația totală – 2.9 milioane, inclusiv peste 300 mii plecați temporar peste hotare. Pe drum „s-au pierdut” vreo 650 mii persoane. Asta nu înseamnă că au decedat, dar ceva misterios s-a întîmplat cu ei.

Sigur, apar anume întrebări:

1. De unde și până unde, numărul populației municipiului Chișinău e de sub 500 mii?! Datele oficiale de la 1 ianuarie 2014 atestă peste 800 de mii. E posibil ca într-un oraș în plină dezvoltare să se comită o eroare de 300 de mii de locuitori?! Sau ca 300 mii locuitori să plece din oraș și nimeni să nu observe?! Vedeți apartamente goale, străzii pustii etc.? Ca să aveți o închipuire ce înseamnă 300 mii persoane, imaginați-vă populația sectoarelor Botanica și Ciocana, închideți ochii, îi deschideți și apoi nu mai vedeți nimic. S-au dus! Nu-s! Sau luați populația la vreo 4 raioane și faceți la fel.. închideți ochii și apoi imaginațivă că în Hâncești, Leova, Cantemir și Cimișlia n-a mai rămas nimeni. Cam asta înseamnă 300 mii.
 

2. Atenție, din 492 mii locuitori ai mun. Chișinău, conform rezultatelor preliminare ale recensământului 2014, doar 21 de mii sunt plecați temporar peste hotare. Deci, ceilalți peste 300 de mii ce sunt? Eroare statistică sau ce? Așa eroare poți obține doar dacă te pornești la Moscova și ajungi în Alma-Ata, prin Havana.

3. Avem sub 1 milion de locuitori în mediul urban și aproape două milioane – în mediul rural, conform acelelorași rezultate preliminare. ARE YOU KIDDING ME?! Mergi prin sate și nu vezi țipenie de om, mergi prin orașe și vezi aglomerație. La 1 ianuarie 2014, același BNS anunța că sunt 1.5 milioane persoane în mediul urban! Întrebarea logică, unde au dispărut jumătate de milion de orășeni? S-au dus la „stroikă” sub Voronej sau au intrat la Harvard pentru perfecționare?

4. În același timp, diferența între rezultatele preliminare ale recensământului 2014 și cele oficiale de la 1 ianuarie 2014 pentru mediu rural reprezintă doar circa -7%, comparativ cu mediul urban unde e -39%! Să înțeleg că oamenilor de la țară le place unde trăiesc, iar orășenii, de foame și disperare, pleacă peste hotare pentru totdeauna?

5. Numărul celor plecați temporar peste hotare, circa 350 mii, este foarte dubios și pune multe semne de întrebare. Reiese că fiecare din ei ar remite circa 4500 USD anual, doar prin transferuri, cu specificarea că asta e o medie, iar copiii și persoanele în vârstă nu trimit transferuri deloc, la fel ca și studenții și alți cetățeni moldoveni care se află temporar peste hotare, dar nu la muncă. O altă întrebare: putem afirma că 650 mii persoane, ce reprezintă diferența față de statistica oficială, sunt moldoveni ce au plecat și nu se vor mai întoarce? Nu cred.

Conținutul comunicatului (click aici) e foarte nerelevant, cu excepția informației despre numărul populației și structura pe medii. O anumită importanță ar avea distribuția populației pe regiuni, dar nu pot să admit că în mun. Chișinău se află doar 492 mii persoane, dintre care 21 mii sunt plecate temporar peste hotare.

Stimați reprezentanți ai BNS care ați scris acest comunicat, din punctul meu de vedere, așa o bătaie de joc față de statistică nu am mai întâlnit-o de când urmăresc acest fenomen în Republica Moldova. Niște rezultate din pod, care nu pot fi argumentate nicicum și prezentate sub formă de comunicat de presă. Dacă eu aș fi dispus scrierea acestui comunicat, atunci mi-aș da demisia imediat și nu aș mai fi ocupat nicio funcție în cadrul BNS.

Problema cea mai mare e că sursele media (multe deja a făcut-o) preiau materialul vostru și-l prezintă ca unul veridic, fără să facă nici măcar o simplă analiză sau verificare, sau măcar să aibă o abordare critică.

Eu NU CRED că în 10 ani, populația urbană a scăzut cu 600 mii persoane și cea rurală cu doar circa 100 mii. Puteți să-i povestiți cui vreți așa povești, nu și mie. Respectiv, orice altă informație prezentată de voi, în ochii mei, are o credibilitate extrem de scăzută, mai ales că voi spuneți că rezultatele finale vor doar „suferi modificări mici”, adică nu modificări semnificative.

Mă adresez instituțiile abilitate care coordonează activitatea Biroului Național de Statistică să se implice direct și să facă un audit amplu asupra modului în care a fost efectuat Recensământul și cauzele care au adus la așa rezultate dezastruoase. Nu neg că a scăzut numărul populației, dar ceea ce se prezintă e un produs de o calitatea foarte proastă, inutil și chiar dăunător, din perspectiva viitoarelor politici la nivel de țară.

Desigur, acest articol mă va motiva să urmăresc în deaproape toate informațiile ce țin de Recensământul Populației 2014 și să ofer sprijinul Guvernului Republicii Moldova și altor părți interesate în asigurarea unei analize critice și echidistante a rezultatelor Recensământului.

O explicație pentru cei care nu sunt speciliști în statistică: Poți minți cu statistica, prezentând date generale, dar e mult mai greu să minți când prezinți și structura datelor. (asta nu înseamnă că BNS minte, probabil există explicații pentru calitatea proastă a datelor)

Sursa: http://bologan.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *