Criza

Deprecierea leului favorizează noi scumpiri pe piața moldovenească

Astfel, comparativ cu situația din decembrie anul trecut, leul moldovenesc s-a depreciat cu 16,85% față de dolarul SUA și cu 4,85% față de euro. Cursul oficial pe 18.12.2014 este de 19,38 lei pentru un euro și 15,56 lei pentru un dolar.

În contextul în care valuta națională se depreciază, este firesc să aibă loc o creștere a prețurilor medii de consum. Biroul Național de Statistică a anunțat evoluția prețurilor de consum care a atins anumite majorări în această perioadă.

În luna noiembrie 2014 au crescut prețurile la struguri proaspeți – cu 21,4%, legume proaspete – cu 10,8% (roșii – cu 34,4%, vinete – cu 19,5%, castraveți – cu 16,1% ardei dulci şi gogoşari – cu 13,5%, sfeclă roşie – cu 9,8%, ceapă uscată – 7,1%, morcov – cu 6,5%, varză – cu 4,5%, dovlecei şi bostani – cu 2,5%). Alte produse care au suferit majorări de preț sunt ouăle – cu 9.5%, hrișca – cu 5,7%, laptele și produsele lactate – cu 1,3%.

Populația țării suferă cel mai mult din urma acestor majorări de prețuri. Deși unele din ele nu sunt semnificative, ele oricum se răsfrâng asupra bugetului cetățenilor. „Noi primim salariile în lei și ele nu cresc atât de des cât prețurile”, ne-a spus Cristina Iachim, lucrătoare la un depozit farmaceutic. „Aceste majorări ar trebui să fie în raport cu majorările salariale, dar statul la noi nu se gândește”, a mai adăugat aceasta.

Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu a anunțat că Banca Națională menține sub control situația leului. El a explicat că factorii regionali – devalorizarea rublei și hrivnei, recesiunea economică din Ucraina și Rusia – la fel influențează cursul monedei naționale. Pe de altă parte, economistul Grigore Furtună, membru al Ligii Bancherilor, susține că deprecierea hrivnei sau deprecierea rublei au aspecte interne ale acelor țări, nu regional. „Această depreciere a rublei favorizează exportatorii ruși și defavorizează importatorii ruși, și lovește în cetățeanul de rând. Dar noi nu avem de pierdut în chestiunea aceasta”, a declarat economistul pentru Europa Liberă.

Politica monetară a BNM presupune o inflație anuală de 5 la sută, care ne pregătește de creșteri periodice ale prețurilor. Un factor sezonier de majorări a costurilor este că valuta internațională întotdeauna crește în ajunul sărbătorilor. Mai ales din motivul că oamenii primesc bani din afara țării în valute străine, care de obicei în această perioadă sunt mai mari. „Mă mai ajută copiii care îmi trimit bani de peste hotare în ajunul sărbătorilor. Acum că se apropie Revelionul trebuie să ne pregătim mai bine. Prețurile întotdeauna vor crește, dar încercăm să ne descurcăm cum putem”, a zis Tamara Sava din Ialoveni.

Majorarea prețurilor are loc ca efect al sporirii volumului de tranzacții în valută străină. Experții au prognozat și scumpiri odată cu răcirea timpului. Consumul tot mai mare de carburanți, care de regulă duce la o cerere sporită de valută din partea agenților economici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *