Deputaţii moldoveni vor beneficia de sprijinul colegilor din România în procesul de aderare a RM la UE
Co-preşedintele Comisiei comune şi Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului României, Titus Corlăţean, susţine că obiectivele acestei comisii sunt de a oferi “o susţinere concretă, constantă şi foarte fermă a Parlamentului RM în obiectivele europene fixate politic în procesul de aderare la UE”. „Acest lucru se poate face prin eforturile proprii ale statului care doreşte să adere la UE, iar noi, ca stat membru, putem sprijini R. Moldova prin expertiza României în procesul de negocieri, dar şi politic, prin susţinerea pe care o acordăm R. Moldova în relaţia cu alte Parlamente şi Guverne naţionale ale statelor membre UE”, a menţionat Titus Corlăţean în cadrul unei conferinţe de presă.
„Vom susţine principul diferenţierii tratamentului pozitiv acordat RM ca stat care în interiorul Parteneriatului Estic a înregistrat cele mai înalte progrese, atât în reformele interne cât şi în ritmul negocierilor cu UE. Mi se pare firesc ca pentru statele care fac progrese şi fac mai mult, UE să dea mai mult şi mai repede”, a mai spus oficialul român.
Titus Corlăţean a ţinut să salute din numele Senatului României decizia de alegerea a preşedintelui R. Moldova, “o decizie care a fost deja salutată de UE, şi care oferă stabilitate şi continuitate în demersurile interne de reformare şi de negocieri privind apropierea şi o viitoare integrare a RM la UE”.
“Este firesc ca RM să aibă câţi mai mulţi prieteni în zona UE. România este în acest sens cea mai apropiată ţară şi a demonstrat pe parcursul anilor un sprijin necondiţionat în cadrul Instituţiilor Europene. Contăm în continuare pe sprijinul României pentru a evita anumite greşeli pe care le-au comis colegii noştri în procesul de aderare la UE”, a declarat deputatul PL, Ana Guţu.
Regulamentul şi rezoluţia Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre Parlamentul României şi R. Moldova au fost semnate ca urmare a protocolului de colaborare şi parteneriat dintre cele două state, din aprilie 2010. Din comisie fac parte senatori şi deputaţi din Parlamentul României şi membrii Comisiei pentru Politică Externă şi Integrare Europeană a RM.
Timpul.md