Despre relația Vlad Filat – Vlad Plahotniuc
Dle Ţăranu, putem afirma că, după alegerea Preşedintelui, situaţia politică s-a normalizat?
A.Ţ.: Alegerea Președintelui, într-un mod evident, a pus capăt crizei politice prin înlăturarea probabilității alegerilor anticipate. Din acest moment AIE dispune de un culoar de timp necesar promovării reformelor și îmbunătățirii vieții oamenilor. Putem spune că criza politică cauzată de nealegerea Președintelui s-a terminat, dar procesul politic ca atare întotdeauna este pasibil să genereze complicații și din această perspectivă nu putem fi garantați de noi crize însă, deja, cu altă motivație și traiectorie de dezvoltare.
Raportul de activitate al Guvernului, prezentat de Premier în Parlament, a arătat că minimum între PL şi PLDM situaţia este tensionată. Pe cît de periculos este acest lucru pentru Alianţa de guvernare?
Situația din Parlament este periclitată de boicotarea ședințelor de către PCRM. În lipsa opoziției, dezbaterea parlamentară devine una mai puțin tradițională. De aici se revendică practica nefirească, cînd unii deputați ai coaliției de guvernămînt taxează Guvernul în speranța de a imprima o notă critică dezbaterii parlamentare. Nu cred că asemenea încercări sînt foarte periculoase pentru AIE. Cu toate acestea, imperativul consolidării coeziunii interne în AIE rămîne actual și în condițiile cînd criza politică cauzată de nealegerea Președintelui a fost depășită.
Potrivit unor informaţii, PLDM şi PD ar fi ajuns la o înţelegere secretă. Mai bine zis Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. Credeţi că astfel de înţelegere există cu adevărat?
A.Ţ.: Nu cred într-o înțelegere formalizată între acești doi politicieni. Mai degrabă logica luptei politice impune un mod de conduită, care necesită evitarea paroxismelor instituționale și comportamentale. De aici și senzația unei înțelegeri de culise. Sper că, în realitate, liderii AIE conștientizează perfect indisolubilitatea duratei și temeiniciei propriilor cariere politice de succesul reformei societății moldovenești în conformitate cu rigorile europene. Doar în acest ultim caz orice înțelegere, fie ea și secretă, între orice formațiuni politice sau politicieni aparte, nu comportă nici un pericol pentru societate.
De ce, în opinia Dvs., comuniştii continuă să boicoteze activitatea legislativă? Credeţi că e posibil să-şi revizuiască comportamentul?
A.Ţ.: PCRM a pierdut lamentabil partida datorită mizei greșite pe incapacitatea AIE de a depăși criza nealegerii Președintelui statului. Acum comuniștii culeg roadele calculelor politice greșite și dau dovadă de inabilitate în corijarea propriilor gafe. Însă, în ultima instanță, revenirea lor în Parlament nu are alternativă. Tărăgănarea acestei reveniri este direct proporțională cu gravitatea pierderilor electorale pe care le suportă comuniștii datorită lipsei de vizionarism politic.
În genere, care credeţi că e miza comuniştilor? Ce scopuri îşi propun aceştia?
A.Ţ.: Miza comuniștilor a fost pe dezbinarea AIE. Acum PCRM încearcă să minimalizeze pierderile strategiei greșite și să-și elaboreze o nouă tactică de conduită. Cel mai probabil noua tactică va fi aprobată la apropiatul Congres al partidului unde se va decide termenul de revenire în Parlament a fracțiunii comuniste. Este evident că, dincolo de retorica războinică pe care o vociferează din inerție, PCRM va accepta soluția renunțării de-facto la politica forțării alegerilor parlamentare anticipate și va intra în perioada extrem de dificilă și pasibilă de pericolul fărîmițării formațiunii, direct legat de perspectiva îndelungată a calității de partid cu statut asumat de opoziție parlamentară. În această perioadă scopul de bază a PCRM se profilează pe direcția păstrării unității interne a partidului și stării de mobilizare maximă a propriului segment electoral.
Aţi putea da un pronostic al situaţiei politice din Moldova pentru lunile următoare?
A.Ţ.: În apropiatele luni Moldova poate miza pe o relativă acalmie politică, cînd guvernarea poate să aplice mai lesne agenda reformei, iar opoziția să-și identifice mai precis modul comportamental în situația de post criză politică.
via tribuna.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!