Dezbatere la Bucureşti: Emil Hurezeanu este cetăţean german şi un susţinător al preşedintelui Iohannis. Poate fi trimis ambasador al României în Germania?
Hurezeanu, al cărui nume a fost vehiculat ca variantă pentru postul de ambsador al României în Germania, are cetăţenia germană şi este asociat într-o firma cu Michael Schmidt, un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis în campania electorală. Reamintim că postul de ambasador al României în Germania este vacant, după revenirea în ţară a lui Lazăr Comănescu, actualmente consilier prezidenţial al lui Iohannis.
Se înteţesc articolele de presă privind posibilitatea că Emil Hurezeanu să fie trimis de Klaus Iohannis ambasador al României la Berlin. Încă din 6 aprilie, presa din Transilvania vorbea despre o posibilă numire a lui Hurezeanu în funcţia de ambasador, fie în Germania, fie în Austria.
Pe 10 aprilie, Hurezeanu declara, pentru site-ul Stiripesurse.ro , că "există probabilitatea" numirii sale în postul de la Berlin, dar atunci a evitat să comenteze suplimentar informaţia. "Informaţia nu e de actualitate. Există posibilitatea, probabilitatea, dar informaţia trebuie confirmată de realitate. Informaţia trebuie să aibă un conţinut. Dacă aş acceptă? Asta e altă discuţie pe care nu o putem purta în absenţa unui conţinut", a spus Hurezeanu, pentru sursă citată.
Contactat, vineri, de HotNews, Emil Hurezeanu a spus că trebuie îndeplinite anumite condiţii pentru a confirma sau a infirmă dacă va fi numit ambasador la Berlin. "Încă n-au fost întrunite condiţiile că să răspund cu „da” sau „nu”, a declarat, pentru HotNews, Emil Hurezeanu, printr-un sms.
Eventuală numire a lui Hurezeanu de către preşedintele Iohannis în funcţia de ambasador la Berlin a stârnit deopotrivă comentarii pozitive şi negative.
Obiectiv, însă, sunt două chestiuni cu valoare strict de fapte, nu de opinii, în legătură cu o eventuală trimitere a lui Emil Hurezeanu să apere interesele României la Berlin.
• În primul rând, Emil Hurezeanu are cetăţenia germană, pe care a obţinut-o reuşind să ajungă în Germania de Vest, în 1982, remarcându-se ca disident şi ca jurnalist care critică regimul comunist de la Bucureşti.
În 2003, când a fost numit consilier personal al premierului de atunci, Adrian Năstase, Emil Hurezeanu a delcarat, pentru Mediafax, că nu putea obţine o funcţie oficială de demnitar în statul român pentru că avea doar cetăţenia germană, nu şi pe cea română. De altfel, şi în 1998, preşedintele de atunci, Emil Constantinescu, i-a propus funcţia de purtător de cuvânt , dar Hurezeanu a renunţat şi la acea funcţie, dorind să-şi păstreze cetăţenia germană.
Germania recunoaşte dubla cetăţenie pentru alţi cetăţeni din state membre UE care îşi iau cetăţenia germană, însă înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, Hurezeanu era nevoit să renunţe la cetăţenia germană pentru a-şi putea recăpăta şi cetăţenia română. Între timp, însă, dublă cetăţenie, germană şi română, este acceptată. Anul trecut, Germania a decis să accepte dublă cetăţenie şi în cazul celor proveniţi din statele terţe.
În datele de la Registrul Comerţului, accesate de HotNews vineri, Emil Hurezeanu figurează că acţionar în firma Emi Consult din anul 2002, precizându-se cetăţenia germană.
Întrebat de HotNews dacă şi-a recăpătat cetăţenia română şi a renunţat la cea germană, Emil Hurezeanu nu a mai răspuns.
Legea 269/2003, privind Statutul corpului diplomatic, prevede că diplomaţii români trebuie să aibă cetăţenia română, dar nu interzice dubla cetăţenie.
În trecut, s-a pus, însă, o problema de loialitate, dacă un diplomat român avea şi cetăţenia statului unde era trimis la post. De aceea în vechiul statut al corpului diplomatic, din 1990, se prevedea că atât diplomatul respectiv cât şi soţia/soţul să aibă numai cetăţenia română.
O altă informaţie legată de Emil Hurezeanu este faptul că el este asociat în firma Emi Consult cu Michael Schmidt, cetăţean german, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Omul de afaceri Micahel Horst Schmidt deţine firma Automobile Bavaria Group, care vinde în România maşini BMW. El este cel care i-a închiriat un apartament în selectul cartier bucureştean Primăverii lui Klaus Iohannis, pentru a-l folosi în campania prezidenţială. Chiria era de 500 de euro pe luna, un preţ considerat scăzut pentru o astfel de proprietate, care are 240 metri pătraţi.
Tot Schmidt a oferit în comodat un autoriturism BMW primăriei Sibiului, pe vremea când primar era Iohannis. Actualul preşedinte a menţionat explicit în campania electorală din 2014 că este are o relaţie apropiată cu omul de afaceri.
Revenind la Emil Hurezeanu, el s-a remarcat drept unul dintre puţinii jurnalişti şi comentatori de televiziune favorabili lui Klaus Iohannis în campania electorală câştigată în faţă lui Victor Ponta. "S-ar putea ca Iohannis, cu Sibiul acesta, să aibă mijloacele administrative. Ponta nu a făcut dovadă mijloacelor sale. E mai mult moştenitor de drept divin. A fost la UTC, la TSD şi acum aici", comenta Hurezeanu, la ziarul Tribună, în septembrie 2014 .
Zilele trecute, la postul Digi 24, Emil Hurezeanu evidenţia susţinerea populară a lui Iohannis, însă remarcă o anumită ruptură de partide: "(Klaus Iohannis, n.r.) e, mai degrabă, cel mai singur preşedinte în această funcţie foarte importantă în România, din ultimii 25 de ani. Şi, în mod paradoxal, s-a bazat pe sprijinul celui mai mare număr de alegători. Cei mai mulţi alegători din ultimii 25 de ani au fost cei ai domnului Iohannis. Această situaţie oarecum paradoxală trebuie calibrată".
Emil Hurezeanu (59 de ani) este legat puternic, de peste 30 de ani, de Germania, profesional şi cultural. Încă din 1982, el a plecat la Munchen cu o Bursă Herder (că publicist la revista culturală Echinox), iar din 1983 s-a stabilit definitiv acolo, obţinând azil politic.
S-a remarcat că jurnalist la Radio Europa Liberă, în redacţia de la Munchen, unde a lucrat din 1983 până în 1994. Ulterior, a revenit în România, activând în presă din ţară.
În 2003, a acceptat să-l consilieze pe premierul de atunci, Adrian Năstase, în calitate de consilier personal. În 1998 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Sibiului (înainte că Iohannis să ajungă primar al Sibiului).
Hurezeanu are studii de Drept la Universitatea din Cluj Napoca (1975-1979). În anii ’80 a urmat cursuri de ştiinţe politice în SUA şi Europa, obţinându-şi masteratul în Relaţii Internaţionale, la Universitatea din Boston.
Sursa: hotnews.ro