Actualitate

Diaspora se poate înregistra online pentru a vota la prezidenţiale

Aceştia sunt invitaţi să acceseze pagina www.alegator.md şi să completeze la rubrica „Înregistrare prealabilă” formularul de înregistrare şi declaraţia electronică. Alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale, înregistrându-se online, cetăţenii moldoveni îşi exprimă voinţa de a participa la alegeri şi atestă că se află peste hotarele ţării. Înregistrarea prealabilă a moldovenilor din străinătate va permite identificarea concentraţiilor majore de alegători în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare.

Cetăţenii de peste hotare care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Moldova. Această radiere va purta caracter temporar şi va fi valabilă doar pentru alegerile prezidenţiale din acest an.

Perioada de înregistrare prealabilă se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor. După încheiere, informaţia privind numărul de cetăţeni care s-au înregistrat în străinătate va fi transmisă de către CEC Guvernului, pentru luarea deciziei asupra necesităţii deschiderii secţiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

CEC subliniază că datele colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Acestea vor fi protejate în conformitate cu legea şi nu vor fi dezvăluite nici unei instituţii de stat din ţară ori de peste hotare, cu excepţia cazurilor stipulate expres de legislaţia în vigoare.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *