Actualitate

Dicționar de nume: CIUGUREANU

De la numirea acestei unităţi administrative a provenit numele de persoană Ciuhur, fapt confirmat de un document basarabean de la 1746: „Domnitorul dăruieşte hatmanului Cantacuzino satele Pârjota, Stolniceni, Stângăceni şi jumătate de Hiliuţi pe Ciuhur, ţin. Eşilor”. Printre martorii hotarnici este şi Niculai Ciuhur, vel căpitan di Ciuhur. Tot la 1772-73 este înregistrat şi satul Ciuhureni, ţin. Orhei – Lăpuşna, care în 1974 este scris în forma Ciuhoreni.

Numirea hidronimului Ciuhur provine de la turcescul ciukur, cu variantele ciugur, ciuhur în limbile de aceeaşi origine şi cu sensul „groapă, văgăună, râpă cu apă” (Despre sensul şi variantele etimologice ale acestui termen a se vedea: Anatol Eremia. Termeni geografici, Chişinău, „Ştiinţa”, 2006, p. 45).

De la numirea satului Ciuhureni cu varianta Ciohoreni sunt atestate documentar o serie de nume în cele mai variate forme. La 1774, în ţin. Hotin, satul Corjăuţi: Iftimie Ciuhureanul şi Luca Ciohureanul. În ţin. Cernăuţi: Gheorghii Ciuhoran. Cele mai multe persoane cu numele respectiv sunt atestate în documentele basarabene, în ţin. Iaşi, jud. Bălţi. La 1775: Iftimie Ciuhureanul, răzeş de moşia Brădeni ot Măgura, jud. Bălţi. La 1794, la Mărturia hotarnică a moşiei Mătăsănii, jud. Bălţi: părtaş Ion Ciohoreanu. La 1795, la Mărturia hotarnică a moşiilor Foleşti, jud. Bălţi: Ciohoreanu Agapi, căpitan, rânduit hotarnic. La 1780, la Mărturia hotarnică a satului Măgureli, jud. Bălţi, martori: Alexandru Lupul, Mihachi, Miron – toţi cu numele Ciuhoranul.

La 1808 Mărturia hotarnică a unui şir de sate din jud. Bălţi a fost scrisă de Constantin Ciuhoreanu, căpitan, răzeş. De la Ciuhureanu, forma iniţială a numelui, în sec. al XIX-lea, prin alternanţa consoanelor h-g, a apărut forma Ciugureanu. Astfel, numele Ciugureanu nu este acelaşi cu numele Ciucureanu, provenit de la Ciucur, variantă a lui ciucure, cum consideră unii cercetători. Numele Ciugureanu a fost purtat de o personalitate proeminentă a Basarabiei Daniel Ciugureanu, medic de profesie, născut în Şirăuţi, Briceni, deputat în Sfatul Ţării, Primul ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti, Ministru în 4 guverne ale României.

Azi, în republică, cu numele iniţial Ciuhureanu sunt înscrise numai 3 persoane, iar cu numele Ciugureanu – 669 de persoane. 

Maria Cosniceanu, doctor în filologie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *