DicÅĢionar de nume. Handrabura. Chisari. Ixari
Într-un document de la 1760, în aÅa-numitul „Catastif de dÄjdii moldoveneÅti”, sunt trecute pÄturile sociale ale populaÅĢiei din Moldova care plÄteau bir. Printre acestea sunt numiÅĢi Åi „Ungurenii otÅ Suceava”, Åi „Brandaburii otÅ CernÄuÅĢi”. Astfel Brandaburi era un nume etnic, dat unei clase de birnici, dupÄ originea lor etnicÄ, din Brandenburg, stabiliÅĢi cu traiul în ÅĢin. CernÄuÅĢi.
La 1809, în mÄrturia hotarnicÄ a moÅiei Medelenilor din stânga Prutului, ÅĢin. IaÅi, este atestat postelnicul Toader Brandaburul, scris Åi în varianta BrandaburÄ. Gheorghe Bezviconi, printre boierii Moldovei dintre Prut Åi Nistru din anii 1812-1821, numeÅte Åi familia de boieri români Brandabura. Or fi fost ei boieri români, dar de origine germanÄ.
De la forma Brandaburu,(Ä), prin diferite transformÄri fonetice, au apÄrut mai multe forme, devenite nume separate, atestate în RecensÄmântul Moldovei de la 1774: IoniÅĢÄ Handraburu din satul SÄrÄteni, ÅĢin. Orhei-LÄpuÅna, Antohi Andrabura din ÅĢin. CernÄuÅĢi, Vasile Mandrabur din ÅĢin. Hotin.
Întrucât provincia Brandenburg este cunoscutÄ Åi prin cultivarea unui anumit soi de cartofi, care a pÄtruns Åi la români, fiind numit cu diferite variante de la numele Brandabur, e posibil ca numele cu formele Hrandrabura, Andrabura, Mandrabura, Gandrabura sÄ fi apÄrut ca porecle ce au la bazÄ numirea cartofului respectiv. Acad. I. Iordan explicÄ numele Gandrabur ca una dintre numeroasele variante ale lui bandraburcÄ „cartof”.
Forma recomandabilÄ, atestatÄ documentar, care circulÄ azi în republicÄ, este Handrabura.
Numele respective provin de la numele Cezar, de origine etruscÄ, cu sensul „divinitate”, apoi Cezar capÄtÄ sensul comun de „împÄrat”.
În Europa de RÄsÄrit numele latin Cezar pÄtrunde prin filierÄ greacÄ, fiind pronunÅĢat Chesar, Chesariu sau Chesari. În calendarul creÅtin ortodox, la 7 octombrie, este pomenit Sf. Mc. Chesarie, diaconul.
În documentele româneÅti, la 1586, este atestat Chesar, logofÄt; la 1613 – Chesar, vornic. În documentele moldoveneÅti, la 1625 este atestat numele cu forma Chisar (vinde parte din Åendreni lui Nicula BÄlan-GonÅĢa). În documentele ardelene sunt înregistrate formele Chisa Åi Chisul. În documentele moldoveneÅti, la 1812 este atestat Vasâle Chiusa, moÅan din satul CiorÄÅtii ce sunt la fundul Bâcului, ÅĢin. Orhei.
De la forma Chisar, în pronunÅĢie popularÄ Chisari, prin aferezÄ, a apÄrut forma Isar pronunÅĢatÄ Isari Åi Ixari.
Azi circulÄ numele cu formele Chisari Åi Ixari.
Maria Cosniceanu, doctor în filologie
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!