Bună Dimineața

Din nou despre live-urile pe Facebook: vă rog frumos, potoliți-vă!

Oameni buni, prieteni, colegi, dușmani și pur și simplu internauți, faptul că moș Ion culege cireșe, că la o nuntă se joacă hora moldovenească sau că a fătat vaca vecinului sunt evenimente care nu interesează pe nimeni în afară de voi. Limita între amuzant și penibil este foarte fină și admit că de multe ori persoanele nu realizează că ceea ce li se pare lor vesel, e de fapt o prostie ordinară, care nu trebuie promovată. Era un proverb popular: dacă tăceai, filosof rămâneai. Acum cred că acesta trebuie adaptat la realitatea noastră: dacă live nu făceai, filosof rămâneai. Unii oameni îmi par adecvați și chiar calculați, până la momentul când bagă câte un live cum își mângâie motanul sau cum gătește salată.

Am revenit la această temă pentru că în perioada de primăvară-vară au început nunțile. Anul trecut live-urile pe Facebook nu erau atât de populare și respectiv nuntașii se limitau la selfie-uri, dar acum fiecare al doilea invitat face video în direct pe Facebook de la întâmpinatul oaspeților, jucatul găinii, masa mare sau dezbrăcatul miresei. Acum mirele și mireasa nici nu trebui să mai angajeze cameraman sau fotograf, nuntașii postează totul pe internet în timp real. Înțeleg, la început butonul ăsta părea o mană cerească. Toți voiau să vadă cum funcționează. Am scris despre fenomenul respectiv în septembrie 2016, dar de atunci problema s-a agravat serios și în loc numărul live-urilor ridicole să se micșoreze, acesta crește alarmant, iar „inventivitatea” unor oameni mă uimește.

Mania live-urilor a luat amploare la nivel mondial și chiar cele mai importante evenimente sunt transmise deja online. La noi însă maximum 10 la sută dintre utilizatori folosesc această opțiune cu cap, adică cu scopul de a informa publicul sau de a-și promova anumite activități – restul 90% fac live-uri de dragul live-urilor.

Cu siguranță, acest instrument este extrem de util și probabil necesar, dar asta nu înseamnă că trebuie folosit chiar și atunci când nu ai ce spune. E important să conștientizăm că ceea ce postăm pe internet, poate afecta viața noastră și a celor din jur. Un live trebuie să comunice o informație și să aibă cel puțin un gram de logică, în caz contrar, din mare dorință să devii vedetă internațională, o să ajungi vedetă pe muligambia sau pe alte site-uri unde prostia este „apreciată”.

Vă rog frumos, potiliți-vă!  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *