Dina Ghimpu: „Am elaborat legi, scriu cărţi şi vizionez spectacole”
A fost profesoară de teatru, Catedra regie şi arta actorului la aceeaşi instituţie (1980-1986), colaboratoare ştiinţifică superioară la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală (1986-1988), şefa Sectorului ştiinţific de cercetare şi documentare la Muzeul Teatral al Uniunii Oamenilor de Teatru (1988-1992), funcţionar public de rangul II, consilier de stat clasa II, consultant principal la Direcţia arte şi învăţământ artistic a Ministerului Culturii şi Turismului (1992-2009). În 2002-2005 este doctorandă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Din 2010 este şefa Direcţiei generale strategii şi politici culturale a Ministerului Culturii. Este autoare a numeroase acte legislative şi normative în domeniul culturii, precum şi a unor proiecte şi strategii culturale. În 2010 a editat cărţile de eseuri şi critică teatrală „Născut în Zodia Caragiale”, despre Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” la cea de-a XX-a aniversare şi „Amintiri în alb şi negru”, la 50 de ani ai Teatrului „Luceafărul”.
Dina Ghimpu desfăşoară o activitate prodigioasă în domeniul culturii şi, îndeosebi, în cel al criticii teatrale. Ca funcţionar public, în ultimul timp ea a elaborat mai multe acte legislative: Legea Culturii, Legea Cinematografiei şi cea a Teatrelor. „Aceste legi s-au învechit în ultimii 20 de ani şi, dacă vorbim despre Legea Teatrelor, ea schimbă radical reţeaua şi metoda de finanţare a instituţiilor teatrale. În ceea ce priveşte Legea Culturii, ea de la bun început a fost o lege declarativă şi n-a presupus regulamente de implementare. S-a vorbit la modul general despre protejarea culturii, dar nu au fost desfăşurate noţiunile de bază ale culturii. Am specificat că sunt mai multe domenii: patrimoniul, teatrul, cinematografia, artele vizuale, bibliotecile, muzeele ş.a.”, ne explică Dina Ghimpu. Potrivit ei, aici sunt specificate foarte clar atribuţiile care revin statului şi autorităţilor publice locale.
„Cât priveşte Legea Cinematografiei, noi vrem să descentralizăm sistemul existent prin oferirea de drepturi egale tuturor agenţilor economici, ca „Moldova-Film” şi studiourile private să beneficieze de drepturi egale. Toate vor participa la un concurs de proiecte şi câştigătorii vor obţine finanţare de la stat”, a mai precizat Dina Ghimpu.
În plan creativ, ea a finisat două cărţi noi: „Mofturile parfumate ale „Gintei Latine” cu ocazia aniversării a XXII-a a Centrului de Cultură şi Artă cu acelaşi nume şi „Teatrul „Eugene Ionesco”: istoria unei disidenţe”. De asemenea, Dina Ghimpu pregăteşte două volume de dialoguri cu maeştri ai scenei, realizate pe parcursul anilor. „Mai am o carte de critică teatrală destul de consistentă, şi alta – de eseuri. În timpul liber vizionez spectacole, ascult muzică clasică, jazz şi citesc. În calitate de soţie, am mai multe lucruri de făcut, soţul meu fiind mereu ocupat”, ne spune criticul de teatru.
Dina Ghimpu este soţia preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.