Actualitate

Directorii de şcoli vor susţine examene în centrele de BAC, supravegheați video

Candidaţii vor scrie testul în centrele de BAC şi cu supravegherea camerelor de luat vedere. Cei care vor acumula cel puțin 50% din punctajul stabilit vor fi promovați la următoarea etapă de concurs.

Aceasta în conformitate cu modificările la Regulamentul cu privirea la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general.

Conform proiectului, concursul pentru funcția de director sau director adjunct va conține patru etape succesive. Cea de a doua etapă a concursului – evaluarea cunoștințelor profesionale și manageriale (testul) va fi realizat de către organul local de specialitate în domeniul învățământului în centrele de BAC.

„Noi am decis transferarea organizării testului de evaluare a competenţelor profesionale şi manageriale în raioane. Testul nu va mai fi organizat centralizat la centrul informaţional din municipiul Chişinău, dar se va desfăşura în cele 32 de raioane”, a declarat Cristina Boaghe, viceministrul Educației la o reuniune cu directorii de şcoli.

Comisiile de concurs vor fi formate din managerii școlari din regiune, iar printre ei se va afla și un reprezentant al sindicatelor. Această modificare s-a făcut, conform ministerului, pentru a promova descentralizarea.

Ministrul Educației Corina Fusu a declarat: „Vom discuta cu oamenii și vom lucra profesionist, așa cum se practică în Franța,SUA, Olanda, Suedia, precum și în alte țări. Acum este important ca reforma, legile și regulamentele adoptate să fie făcute cu și pentru beneficiarii ei: copiii, părinții și profesorii”.

Regulamentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și va fi publicat pe pagina web a Ministerului Educației.

Reamintim că, potrivit unui ordin semnat în aprilie curent de fostul ministru al Educației, Maia Sandu, Inspectoratul Școlar Național trebuia să stabilească standardul minim de competențe profesionale și manageriale ale candidaților la funcția de director, să efectueze testarea scrisă privind evaluarea psihologică și a competențelor juridice, economice, administrative, financiare, manageriale a candidaţilor la funcţia de director.

La iniţiativa noului ministru, această prevedere a fost anulată, pe motiv că Inspectoratul Școlar Național încă nu a fost constituit şi nici nu este abilitat prin Codul educației să exercite asemenea funcții.

sursa: moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *