Social

DISCRIMINARE într-un liceu din capitală

Părinţii fetei spun că atât administraţia liceului, cât şi colegii acesteia au hărţuit-o fizic, i-au oferit condiţii inadecvate de trai în cămin, au supus-o înjosirilor şi au acuzat-o de furt.

Mama adoptivă a victimei, a comunicat, în cadrul şedinţei Consiliului pentruprevenirea şi combaterea discriminării, că fata a fost înmatriculată la liceul Profesional Nr. 1 din capitală în baza notelor după absolvirea gimnaziului din localitate şi în baza statutului de orfan şi a certificatului de invaliditate. Imediat cum administraţia şcolii a făcut cunoştinţă cu fişa medicală şi personal cu eleva, au început ignorările şi discriminarea. Copilul a fost supus testelor medicale suplimentare, precum şi unor teste de cultură generală. Medicii au constatat că adolescenta este aptă de studii. Aceste rezultatele însă au fost anulate, fiind înlocuite cu altele care au condus la exmatricularea elevei.

Mama fetei susţine că a ameninţat directoarea că va face public cazul şi doar atunci aceasta i-a oferit elevei un loc în cămin, cu alte 5 persoane în cameră. Aici fata, din nou, a fost supusă unor acţiuni de înjosire şi discriminare: îşi ţinea produsele alimentare sub pat, la fel manualele şi lucrurile personale. Colegele de cameră au izolat-o într-un colţ, după dulap, şi au acuzat-o de multe ori de dispariţia unor sume de bani sau a obiectelor persoanele. Fata fost de nenumărate ori înjosită şi chiar bătută.

„Este un copil neajutorat, şi aşa bătut de soartă. A ştiut să facă faţă acestor presiuni şi să demonstreze că nu este un bolnavă psihic”, a  spus mama adoptivă a fetei.

Reprezentanţii Liceului Profesional nr.1 neagă acuzaţiile aduse în adresa lor, menţionând că în liceul respectiv îşi fac studiile peste 1200 de copii şi foarte mulţi dintre ei sunt cu statut de orfan şi cu dizabilităţi. „Administraţia nu face deosebire între ei”, a spus Ludmila Ieruşevschi, vicedirectorul liceului respectiv.

Vicedirectorul a comunicat că fata a fost exmatriculată din cauza notelor negative. Eleva a susţinut restanţele la insistenţa mamei, care a cerut ajustarea notelor pentru a încheia anul de studii şi a merge eventual în altă instituţie. „Nu puteam exmatricula copilul la jumătate de an de studii şi după aceasta să stea acasă izolată”, a spus Ludmila Ieruşevschi.

Potrivit cadrului didactic, vinovată de neînţelegerile în cămin este chiar eleva. Ea nu respecta igienă personală, se culca îmbrăcată, mănca alimente alterate şi fetele o atenţionau că nu este bine ceea ce face, însă ea a catalogat acest lucru ca pe un atac asupra sa.

Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării urmează să examineze cazul şi să decidă dacă este sau nu unul de discriminare pe criteriu de boală şi dizabilitate. Deciziile consiliului pot fi accesate pe www.dis.md, a precizat Doina Ioana Străisteanu, membru al Consiliului pentru prevenirea şi combaterea discriminării.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *