Moldova

(DOC) A fost publicat acordul AIE 3

Acordul politic privind constituirea Alianței pentru Integrare Europeană 3 a fost publicat vineri seară, după ce președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, l-a adus în cadrul unei emisiuni televizate, transmite portalul independent.md.

Acordul are 12 pagini și cuprinde regulile după care va funcționa AIE 3, prioritățile sale, dar și felul în care vor fi partajate funcțiile. Astfel, coaliția stabilește, la capitolul „Principii de formare a Alianței”, „continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova drept prioritate națională”.

La același capitol, noua alianța formată din PLDM, PD și PL stabilește drept obiective de bază, printre altele, supremația legii și independența justiției; eliminarea corupției din actul de guvernare și din mentalitatea colectivă; neadmiterea subordonării instituțiilor statului intereselor personale și de partid.

272499028 Acordul Aie III by Alexandru Cozer

La fel ca și în cazul altor astfel de acorduri, s-au stabilit numeroase „consilii” care reglementează principiile de funcționare a AIE 3, dar și a Guvernului și Parlamentului.

Astfel, este vorba de nu mai puțin de 6 astfel de consilii, denumite în felul următor: Adunarea Generală a Alianței; Reuniunea liderilor Alianței; Consiliul Alianței; Consiliul Parlamentar al Alianței, Prezidiul Guvernului și Secretariatul Alianței.

Activitatea viitorului cabinet de miniștri și implicit a liderului Guvernului urmează să fie reglementată prin cel puțin trei astfel de consilii: Prezidiul Guvernului, care se convoacă, „de regulă”, cu 2 zile înainte de ședința Executivului și se decide ce subiecte vor figura pe ordinea se zi; Consiliul Alianței, care poate decide remanierea miniștrilor sau vice-miniștrilor și chiar demiterea premierului; Reuniunea liderilor Alianței, care va coordona subiectele de pe agenda guvernării.

Nimic despre procuror european și guvernatorul Băncii Naționale

Deși s-a discutat foarte multe în urma alegerilor din 30 noiembrie despre necesitatea aducerii în fruntea Procuraturii Generale a unui profesionist din Uniunea Europeană, acordul AIE 3 nu conține nimic la acest capitol, specificându-se doar despre stabilirea „ca prioritate imediată reforma Procuraturii în consultare cu Comisia Europeană și cu solicitarea delegării unei misiuni UE în domeniul justiției, în spiritul și conform prevederilor Agendei de Asociere și Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE”.

În schimb despre Banca Națională și guvernatorul instituției, asupra căruia candidatul la funcția de premier Maia Sandu insistă să fie demis, acordul nu conține absolut nimic.

Partajarea funcțiilor

În privința partajării funcțiilor, după cum deja s-a relatat, PLDM și PD vor avea câte 6 ministere, iar PL 4. Vicepremierul pentru Reintegrare urmează a fi votat prin „consens”, iar PL va numi un vicepremier responabil pentru „blocul social”. În cadrul emisiunii „ÎN PROfunzime”, de la ProTV, Mihai Ghimpu a anunţat şi numele persoanelor care sunt propuse de partidul său la aceste funcţii. Astfel, la Ministerul Educaţiei este propusă Corina Fusu, Ministerul Apărării – Anatol Şalaru, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor – Iurie Chirinciuc şi la Ministerul Mediului – Valeriu Munteanu.

Este interesant că în acord se prevede și ca o funcție de vicepreședinte al Paramentului să-i revină Partidului Liberal. În această situație, comunistul Vladimir Vitiuc ar urma să fie demis sau se va institui încă o funcție de vicepreședinte al Parlamentului.

Independent.md / timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *