Social

DOC. Din anul 2023, cetățenii Republicii Moldova vor trebui să obțină o autorizație electronică de călătorie pentru a intra în spațiul Schengen

Din anul 2023, cetățenii țărilor care beneficiază de regimul fără vize cu UE, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor trebui să obțină o autorizație de călătorie electronică ETIAS (European Travel Information and Authorization System) pentru a intra în spațiul Schengen. Autorizația va costa de 7 euro și va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani, scrie Zdg.md.

Astfel, potrivit Ministerului de Externe al Republicii Moldova, pentru o perioadă de șase luni de la data începerii funcționării ETIAS, preconizată pentru luna noiembrie 2023, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) presupune că cetățenii fiecărui stat, care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii R. Moldova, vor urma să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică.

„Autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani și va costa 7 euro. Documentul va fi valabil pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie”, a declarat Daniel Vodă.

Potrivit informațiilor oficiale oferite de UE, Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS) ar trebui să fie operațional în noiembrie 2023: „Regulamentul ETIAS se aplică statelor membre care fac parte din spațiul Schengen, inclusiv cele care nu aplică încă pe deplin legislația Schengen, și anume Croația, Cipru, Bulgaria și România”.

„Pentru o perioadă de 6 luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS”, a mai declarat Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale UE vor organiza campania de informare cu privire la aplicarea sistemului. În cazul R. Moldova, campania de informare se va desfășura inclusiv în limba română, mai spune reprezentatul Ministerului de Externe.

 

Țările europene care vor solicita călătorilor scutiți de viză să aibă o autorizație de călătorie ETIAS

Țările care vor avea nevoie de o autorizație de călătorie ETIAS

„Cu o autorizație de călătorie ETIAS valabilă, puteți intra pe teritoriul acestor țări europene de câte ori doriți pentru sejururi de scurtă durată – în mod normal, de până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Cu toate acestea, asta nu garantează intrarea. Când ajungeți, un polițist de frontieră vă va cere să vă vadă pașaportul și alte documente și să verifice dacă îndepliniți condițiile de intrare”, potrivit UE.

Procedura de aplicare pentru autorizația de călătorie ETIAS

Când completați cererea, va trebui să aveți documentul de călătorie și un card de plată la îndemână. De asemenea, vi se va cere să furnizați informațiile dumneavoastră personale. Puteți aplica folosind site-ul web oficial ETIAS sau aplicația mobilă oficială ETIAS.

Dacă dețineți un pașaport biometric eliberat de autoritățile din Republica Moldova, în conformitate cu standardele Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO), puteți solicita autorizația de călătorie ETIAS. Dacă dețineți orice alt tip de pașaport, veți avea nevoie de viză pentru a intra în oricare dintre țările europene care solicită ETIAS.

Majoritatea cererilor sunt procesate în câteva minute, dar poate dura și până la 30 de zile

Cu toate acestea, este posibil ca procesarea cererii să dureze mai mult timp. Dacă da, veți primi o decizie în termen de patru zile. Această perioadă poate fi prelungită cu până la 14 zile, dacă cetățenilor li se solicită informații sau documente suplimentare sau cu până la 30 de zile, dacă persoana a fost invitată la un interviu: „Acesta este motivul pentru care ar trebui să solicitați o autorizație de călătorie ETIAS cu mult înainte de călătoria planificată”.

Înainte de a călători în țările care solicită autorizația de călătorie ETIAS:

  • Solicitați o autorizație de călătorie ETIAS cu mult timp înainte de a vă cumpăra biletul sau de a vă rezerva cazarea.
  • Asigurați-vă că datele pașaportului corespund cu cele din autorizația ETIAS – vi se va refuza intrarea la frontieră dacă datele nu coincid
  • Asigurați-vă că autorizația de călătorie ETIAS este încă valabilă
  • Verificați cât timp puteți rămâne în țările europene care solicită ETIAS
  • Asigurați-vă că pașaportul dvs. este valabil timp de trei luni de la data la care intenționați să plecați din țările europene care solicită ETIAS – în caz contrar, vi se va refuza intrarea la frontieră.

De ce UE introduce sistemul ETIAS

Potrivit UE, ETIAS va avea o contribuție semnificativă la rezolvarea problemelor de securitate existente prin furnizarea de informații privind securitatea, migrația ilegală și sănătate publică. Aceste date vor ajuta autoritățile din statele membre ale UE să identifice persoanele fizice care ar putea reprezenta o amenințare și să ia măsuri înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe ale Spațiului Schengen.

În special, sistemul va îmbunătăți identificarea cazurilor de trafic de persoane (în special în cazul minorilor), va contribui la combaterea criminalității transfrontaliere, va facilita identificarea persoanelor a căror prezență în spațiul Schengen poate constitui o amenințare la adresa securității naționale.

Datele stocate de ETIAS, în conformitate cu drepturile fundamentale și cu protecția datelor, de asemenea, vor putea fi oferite autorităților naționale de aplicare a legii și către Europol, în cazul în care acest lucru este necesar pentru a preveni, detecta sau investiga un act terorist sau alte infracțiuni grave.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *