EconomieSocial

DOC. Familiile victimelor de la Aeroportul Chișinău vor primi câte un milion de lei. Proiectul, aprobat de Guvern

Guvernul Republicii Moldova oferă câte un milion de lei familiilor persoanelor care, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au fost victime ale atacului produs la Aeroportul Internațional Chișinău la data de 30 iunie 2023.

Un proiect în acest sens a fost aprobat miercuri, 12 iulie, de Cabinetul de miniștri, transmite Știri.md.

Astfel, banii vor fi oferiți familiei subofițerului superior al Unităţii control al frontierei a Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internaţional Chişinău, Serghei Muntean, și familiei inspectorului de securitate în cadrul Serviciului control acces și intervenție operativă al ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, Igor Ciofu. 

Inspectoratul General al Poliției de frontieră și ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” urmează să asigure transferarea mijloacelor alocate din Fondul de rezervă către destinatarii ajutoarelor materiale – familiile victimelor. 

Vă amintim că tragedia s-a produs vineri, 30 iulie, pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Unui cetățean străin i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare, Serghei Muntean și Igor Ciofu.

 

Ulterior, s-a anunțat că Rustam Ashurov, un cetățean tadjik în vârstă de 43 de ani, acuzat de uciderea celor două persoane pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, a murit luni seară din cauza rănilor suferite în timpul arestării.

Luni, 3 iulie, Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni.

De asemenea, menționăm că ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

De asemenea, menționăm că la 7 iulie 2023, atacatorul de la Aeroportul Chișinău a vorbit cu mama sa la telefon, după ce i-a omorât pe polițistul de frontieră Serghei Munteanu și pe inspectorul de securitate Igor Ciofu. Rustam Ashurov i-a mărturisit mamei sale că a împușcat doi oameni și și-a luat rămas bun de la ea, rugând-o să aibă grijă de copiii lui. „E-n regulă, mamă. Ne vedem pe lumea cealaltă!”, i-a spus acesta mamei sale.

Luni, 10 iulie, rudele atacatorului a recunoscut veridiciatea imaginilor video.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *