Social

Rudele atacatorului de la Aeroportul Chișinău confirmă veridicitatea imaginilor video

Rudele lui Rustam Așurov, cetățeanul din Tadjikistan care a deschis focul vineri, 30 iunie, pe Aeroportul Internațional din Chișinău, luând viața a doi ofițeri aflați la datorie, confirmă veridicitatea imaginilor video apărute în presă pe 7 iulie, potrivit cărora Așurov și-a sunat mama după atac.

Informația a fost confirmată pentru Newsmaker de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Violina Moraru, transmite Știri.md. 

„Procuratura nu este un organ de expertizare și nu se poate expune asupra autenticității înregistrărilor video, însă comunicăm că autenticitatea acestora a fost confirmată de unul din membrii familiei învinuitului audiat în cadrul cauzei penale”, anunță Violina Moraru.

De asemenea, sursa citată precizează că înregistrarea video a fost ridicată și anexată ca mijloc de probă la cauza penală înainte ca aceasta să apară în presă.

„Înregistrarea se va examina în coroborare cu alte probe acumulate la caz”, a mai precizat Moraru.

Vă amintim că la 7 iulie 2023, atacatorul de la Aeroportul Chișinău a vorbit cu mama sa la telefon, după ce i-a omorât pe polițistul de frontieră Serghei Munteanu și pe inspectorul de securitate Igor Ciofu. Rustam Ashurov i-a mărturisit mamei sale că a împușcat doi oameni și și-a luat rămas bun de la ea, rugând-o să aibă grijă de copiii lui. „E-n regulă, mamă. Ne vedem pe lumea cealaltă!”, i-a spus acesta mamei sale

Astfel, în secvența video se poate observa cum Rustam Ashurov îi spune mamei sale că a ucis doi oameni și îndreaptă camera arătându-i o persoană în uniformă care stă întinsă pe jos.

De asemenea, ucigașul, îi mai mărturisește că a participat la răpirea unei persoane, de la care urma să fure aproape 200 de milioane de dolari în bitcoini. Îi mai spune că persoana răpită a fost bătută până a murit.

Rustam Ashurov îi menționează mamei sale despre un complice al său, pe care îl numește Dilșod SB. Acesta este Dilșod Saidmorodv, unul dintre bănuiții care ar fi participat la răpirea bancherului tadjik, Șuhrat Ismatulloev, potrivit Radio Ozodi, filiala din Tajikistan a Europei Libere. 

Totodată, bărbatul îi spune mamei sale că a participat la răpire pentru bani și că are asupra sa 2,5 mii de dolari.

Menționăm că tragedia s-a produs vineri, 30 iunie 2023, pe Aeroportul Internațional Chișinău. 

Unui cetățean străin i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare, Serghei Muntean și Igor Ciofu.

Ulterior, s-a anunțat că Rustam Ashurov, un cetățean tadjik în vârstă de 43 de ani, acuzat de uciderea celor două persoane pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, a murit luni seară din cauza rănilor suferite în timpul arestării.

Luni, 3 iulie, Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni.

De asemenea, menționăm că ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *