Actualitate

DOC / OFICIAL! Terenul fostului stadion Republican, demolat în timpul lui Voronin a fost vândut Statelor Unite ale Americii

Parlamentul a votat ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind oferirea terenului Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău, scrie Diez.md.

Acordul votat stabilește dreptul la procurarea terenului conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

„Statele Unite ale Americii intenționează să construiască un campus diplomatic de talie mondială, care va celebra parteneriatul pozitiv dintre Statele Unite si Republica Moldova. Pentru a onora semnificația culturală a sitului Stadionului Republican și a istoriei sale ca spațiu de adunare publica pentru chișinăuieni, proiectul va include restaurarea porților emblematice ale stadionului, instalații de artă publică și un nou parc.

„Prima noastra prioritate va fi amenajarea unui parc public și asigurarea accesului comunității”, se arată în mesajul Ambasadei.

Amintim că pe 20 aprilie, Guvernul a aprobat proiectul de ratificare a Acordului dintre Executivul Republicii Moldova și cel al SUA în vederea vinderii terenului Stadionului Republican. Potrivit ministerului de externe de la Chișinău, Guvernul SUA va achita în bugetul de stat, valoarea terenului și va asigura perfectarea tuturor actelor privind dreptul de proprietate.

În anul 2018, acesta a fost oferit Ambasadei SUA unde intenționa să se construiască un sediu nou pentru misiunea diplomatică, este vorba de peste 5 ha.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *