Moldova

(DOSARUL CEDĂRII AEROPORTULUI) PLR CRITICĂ implicarea Federației Ruse în afacerile interne ale R. Moldova

În data de 21 noiembrie curent, în cadrul şedinţei prezidiului Guvernului Federaţiei Ruse, a fost aprobată decizia în baza căreia ministerele Dezvoltării Economice, Afacerilor Externe şi Transportului au fost însărcinate să ”asigure respectarea drepturilor investitorilor ruşi care participă în dezvoltarea aeroportului or. Chişinău” (”обеспечить соблюдение прав российских инвесторов, участвующих в развитии аэропорта г. Кишинева (Республика Молдова)”).

Considerăm că o astfel de decizie constituie o încălcare crasă a drepturilor internaţionale și reprezintă o imixtiune de neadmis în afacerile interne ale Republicii Moldova. Implicarea instituţiilor unui stat străin în soluţionarea litigiilor dintre Republica Moldova şi un agent economic înregistrat pe teritoriul acesteia (chiar dacă are proprietari ruşi) este de neimaginat!

Amintim că decizia de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost atacată în judecată de către Partidul Liberal Reformator și acum se află în proces de examinare. Prin decizia menționată, Guvernul de la Moscova nu face altceva decât să inițieze o campanie de presiuni asupra justiției moldovenești – fapt care contravine normelor de drept internațional.

Considerăm că această decizie a conducerii Guvernului Federației Ruse trădează de fapt adevăratele interese din spatele tentativei de preluare ilicită a controlului asupra Aeroportului Internaţional Chişinău. Nu este vorba despre nici un fel de interese al investitorilor. Concesionarea Aeroportului este o mișcare în jocul geopolitic al Rusiei și este parte a unei strategii de preluare a controlului asupra economiilor statelor din cadrul Parteneriatului Estic, având ca scop final blocarea oricărei tentative de integrare europeană a acestora. Asemenea scenarii au funcționat ceva mai devreme în Armenia, iar de curând în Ucraina.

Din păcate, în Republica Moldova se încearcă realizarea unui scenariu similar. Companii afiliate conducerii Federaţiei Ruse încearcă să preia controlul asupra sistemului financiar, de transporturi şi al celui energetic al Republicii Moldova.

Dacă acest lucru va reuşi ne putem pomeni într-un viitor previzibil în imposibilitatea de a face următorul pas către integrarea europeană după parafarea acordurilor de la Vilnius, și anume, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pe parcursul anului 2014, pînă la expirarea mandatului Parlamentului European și al Comisiei Europene.

Este o tendință nu doar îngrijorătoare, ci una de-a dreptul periculoasă pentru securitatea națională. Partidul Liberal Reformator consideră că Guvernul Republicii Moldova trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău în legătură cu măsurile de presiune schițate de Guvernul Federației Ruse sub pretextul ”asigurării respectării drepturilor investitorilor ruși…”.

Interesul național al Republicii Moldova dictează că până la semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, să fie blocat orice proces de privatizare sau transmitere în concesiune a infrastructurii energetice și de transport, precum și a altor active cu caracter strategic pentru economia națională.

Sursa: PLR

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *