Actualitate

Dosarul ex-directorului SPPS, Iaroslav Martin, a ajuns în judecată

Dosarul fostului director al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, învinuit de fals în acte publice, a ajuns pe masa magistraților.

Despre aceasta a anunțat Procuratura Anticorupție (PA).

Martin este învinuit de către procurori că, în luna martie 2020, făcând uz de superioritatea funcției și gradului deținut în raport cu doi șefi de Direcție ai SPPS, le-a indicat verbal acestora să modifice conținutul procesului-verbal al ședinței Colegiului SPPS din ianuarie 2020 și a Hotărârii Colegiului din acea dată, prin introducerea în aceste acte oficiale a unor date false, precum că la acea ședință a fost discutată și luată decizia de a înainta candidaturile directorului SPPS și directorului adjunct, pentru acordarea gradului suprem de „general-maior al SPPS”, transmite Deschide.md

Fostul director al SPPS, convingându-se că în actele indicate supra, au fost înscrise datele false dorite, în calitate de președinte al Colegiului, deliberat a semnat Hotărârea Colegiului 2020. În continuare, i-a solicitat directorului adjunct al SPPS să semneze în favoarea sa actele adresate Președintelui Republicii Moldova, privind conferirea gradului militar menționat. Totodată, în același timp, fostul director al SPPS a semnat prezentarea și demersul către președintele statului, în care făcând referire la Hotărârea Colegiului din ianuarie 2020, a solicitat conferirea gradului suprem de „general-maior al SPPS”, directorului adjunct al SPPS de atunci.

În consecință, prin Decretul președintelui Republicii Moldova, directorului SPPS și directorului adjunct le-a fost acordat gradul suprem de „general-maior al SPPS”.

În procesul de audiere în calitate de învinuit, fostul director SPPS a pledat nevinovat, respectiv folosindu-se de drepturile sale procesuale a refuzat să facă careva declarații pe marginea circumstanțelor cazului investigat de procurori.

Menționăm că Iaroslav Martin figurează în calitate de învinuit și într-un alt dosar. Este vorba de depășire a atribuțiilor de serviciu. Potrivit materialelor cauzei, Martin, „având calitatea de persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada anilor 2019-2020, acționând contrar prevederilor Legii cu privire la simbolurile de stat, potrivit căreia simbolurile corporative ale Serviciului de Protecție și Pază de Stat, se instituie de Președintele Republicii Moldova, în baza deciziei Comisiei Naționale de Heraldică, depășind în mod vădit cerințele speciale impuse de lege, în calitatea sa de director, a încheiat contracte cu un agent economic, prin care a procurat insigne de apartenență corporativă a ofițerului la ținuta civilă și insigne cu număr individual de identificare a ofițerului de protecție, ce nu corespund descrierii potrivit Decretului Președintele Republicii Moldova, încălcând și normele heraldice”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *