Două decenii de la masacrul de la Tighina
Aceste evenimente sunt descrise în filmul cineastului Ion Bujor „Masacrul de la Tighina”, vizionat ieri de către mai mulţi spectatori în sala de conferinţe a Bibliotecii Naţionale din R. Moldova. Tot în acele zile, când tancurile Armatei a 14-a luptau deschis de partea separatiştilor, de rând cu sutele de puşcăriaşi veniţi din Rusia, două autobuze de voluntari moldoveni au fost atacate de către aceştia, pierzându-şi viaţa şi din vina generalului Tudor Dabija-Kazarov, care n-a prevăzut că aceşti tineri pot deveni jertfe ale ocupanţilor.
Scenele din film sunt zguduitoare. Ele descriu lupte crâncene pe străzile Tighinei, momente tragice din sălile de operaţii ale răniţilor, înmormântări ale voluntarilor ş.a. Numai din raionul Căuşeni pentru apărarea or. Tighina şi-au sacrificat viaţa în acest război nedeclarat 52 de voluntari.
La manifestare a participat Sergiu Tăraru, vicepreşedintele Asociaţiei veteranilor de război-1992 „Tiras-Tighina”. El a spus, între altele, că statul nu are grijă de veteranii războiului de pe Nistru. „De noi au uitat, ba mai mult, ne-au divizat în mai multe organizaţii, ca să nu fim o forţă. Noi am eliberat oraşul Tighina de trei ori, dar am primit ordin să ne retragem. Pe 8 iulie s-a dat ordin ca tehnica militară să fie retrasă, iar noi am rămas în faţa duşmanilor cu mâinile goale”, a constatat Sergiu Tătaru.
Cu amintiri din acele tragice zile a fost prezent şi maiorul în retragere Nicolae Roznovan. La rândul său, un alt participat la război, Veaceslav Moruz, a spus că îl doare inima de ceea ce se întâmplă în ţară. „Hoţi sunt mulţi, iar oameni cinstiţi – foarte puţini. Acum, când suntem dezbinaţi, ruşii vor să repete din nou un război pe Nistru”, a mai spus el.
Astăzi, membrii Asociaţiei veteranilor de război „Tiras-Tighina” vor depune flori la mormintele eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în primăvara-vara anului 1992 din Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală.