Actualitate

Două săptămâni de insomnie pentru 148 de vameşi

Modificările în Legea serviciilor în organele vamale, cu privire la semnarea contractelor individuale de muncă de către angajaţii SV, au fost efectuate în anul 2004. În prima perioadă, într-adevăr, astfel de contracte se încheiau, dar Viorel Melnic, predecesorul lui Baliţchi, a renunţat la ele. Practica semnării contractelor a fost reluată odată cu schimbarea Puterii de la Chişinău în 2009 şi cu trecerea SV, din instituţie independentă, în subordinea Ministerului Finanţelor. Cu toate acestea, afirmă Tudor Baliţchi, încheierea contractelor e benevolă şi depinde de fiecare angajat. „Unii colaboratori ai SV au refuzat să semneze contractele. N-am forţat pe nimeni s-o facă, dar acum voi încerca să-i conving să respectăm împreună legea”, spune şeful Vămii. Oricum, cei care n-au semnat au avut de câştigat: acum ei nu riscă să-şi piardă serviciul…

Anul trecut, SV a încheiat toate contractele de muncă pe termen de un an, deşi legea prevede pentru aceasta termene de unul, trei sau cinci ani. Potrivit lui Baliţchi, a fost doar un experiment şi încă nu se ştie pe ce bază vor fi încheiate următoarele contracte. Sindicatele propun ca perioada contractului să depindă de vechimea în muncă, iar Baliţchi – ca toţi angajaţii, inclusiv începătorii, să aibă contract pentru cinci ani, ceea ce i-ar încuraja să deprindă meseria. „Ar trebui să semnăm contracte pentru un an doar cu acei, a căror activitate trezeşte semne de întrebare şi care urmează să fie testate”, crede el.

Tudor Baliţchi: „La Vamă există şi astăzi funcţii vacante”

Cine sunt „cei 148”, printre care se numără angajaţi de la toate vămile din RM? Tudor Baliţchi ne asigură că nici nu-i cunoaşte personal pe toţi: „Nu-mi permit să decid soarta cuiva. De unde să ştiu eu dacă un vameş de la Briceni, bunăoară, munceşte bine sau nu?..”. Iată şi criteriile selecţiei, în expunerea directorului SV: „Avem angajaţi incapabili să ocupe anumite funţii. Alţii nu-şi execută atribuţiile sau încalcă disciplina. Avem şi din cei care au comis încălcări grave şi au fost sancţionaţi de instanţă, fiind apoi restabiliţi. Selecţia acestora se face pe verticală: încălcările sunt luate în calcul de către şeful secţiei în care munceşte vameşul, apoi de către şeful direcţiei, ulterior – de către şeful biroului vamal. Fiecare îşi motivează punctul de vedere, după care îşi expun poziţia Sindicatele şi securitatea internă a SV. Decizia finală o ia, însă, Comisia condusă de dl Barbăneagră”. Oricum, şeful Vămii reiterează ideea că nu toţi cei 148 vor rămâne fără muncă. „Unii ar putea fi retrogradaţi din funcţia deţinută în prezent, dar să deţină totodată interimatul unui post de şef. Dacă vor face faţă ca şi conducători, ulterior vor fi avansaţi”, precizează Baliţchi. Astfel, deja ieri, 12 din cei 148 au fost anunţaţi că urmează să treacă prin această experienţă.

Potrivit lui Baliţchi, la frontieră, nu mai trebuie să lucreze vameşi fără de cultură generală şi care fac abuz de funcţia pe care o deţin. El infirmă categoric presupunerile unor colegi de-ai săi, precum că îi demite pe unii pentru a vinde posturile altora. Drept dovadă, Baliţchi menţionează că şi astăzi, la SV, există funcţii vacante, inclusiv de şef de birou vamal, însă, din păcate, „e criză de profesionişti devotaţi”. „Omul care îşi cumpără o funcţie face o investiţie, pe care apoi trebuie să o recupereze. Aceasta ar însemna să iau la lucru doar profitori, care să se gândească doar la propriul buzunar, nu la interesele societăţii. Eu încerc să distrug mecanismele ce se practicau aici în interese personale meschine”, afirmă directorul SV. Întrebat de ce admite demiteri în situaţia deficitului de cadre, Baliţchi spune că altă ieşire nu există: „Îi vom demite doar pe cei periculoşi pentru sistem care, prin gafele comise, pot să ne îngroape imaginea şi aşa şifonată până nu demult. Peste câteva luni toţi vor înţelege că măsurile întreprinse de noi au fost corecte”. 

Vlad Filat: „Eu judec după rezultate, nu după emoţii şi interese”

În cadrul şedinţelor comisiei lui Barbăneagră, fiecare şef de subdiviziune urmează să dea explicaţii despre activitatea persoanelor nominalizate. Dacă cineva nu va prezenta probe suficiente, va fi sancţionat el însuşi, mai spune Baliţchi. Oricum, pentru a nu se scăpa vreo greşeală, el îi încurajează pe cei care vor rămâne şomeri să participe la următorul concurs de angajare, care va avea loc în martie a.c. Şi premierul Vlad Filat a declarat presei că are încredere deplină în Tudor Baliţchi. „Toţi ne cer să facem ordine la Vamă, dar nu o putem face cu cei care au creat dezordinea. Eu judec după rezultate, nu după emoţii şi interese. De exemplu, în 2010, încasările de la Vamă au crescut cu 2 mlrd. de lei faţă de 2009. Asta presupune muncă şi pe alocuri restructurări, inclusiv în privinţa cadrelor”, a declarat premierul. Şi Filat are o recomandare pentru vameşii care cred că sunt demişi ilegal: „Dacă cineva este deranjat şi pretinde că faţă de el s-a comis o ilegalitate, are tot dreptul să se adreseze în judecată şi să se întoarcă la lucru”. Comisia condusă de viceministrul Barbăneagră îşi va încheia lucrul peste două săptămâni. Tudor Baliţchi ne asigură că abia atunci va fi gata să prezinte presei explicaţii şi probe despre deciziile luate în privinţa fiecăruia dintre cei 148 de vameşi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *