Opinii și Editoriale

Dragi cineaști, lăsați orgoliile personale și apucați-vă de lucru

Dacă ar fi să-i numărăm chiar pe toți, cred că am ajunge maximum la cifra de 500. E trist când o mână de oameni nu se pot împăca, și mai trist este că suferă cinematografia autohtonă, care abia de iese din întunericul în care s-a aflat de la independență încoace.

Înțeleg că la CNC lucrurile nu merg cum trebuie – se sponsorizează festivaluri de film fără transparență, se selectează proiecte din punct de vedere pur subiectiv, se adună mese rotunde după liste, de parcă am fi în perioada sovietică. Situația e gravă și în cealaltă tabără, deși niciodată n-aș fi crezut că se va ajunge la momentul în care cineaștii se vor împărți în tabere. Acum este important să uitați de toate supărările personale, să vă adunați la o masă rotundă, să recunoașteți unde ați greșit și s-o luați de la capăt. Este uman să greșești, din greșeli devenim mai buni. Însă este iresponsabil să nu înveți nimic din greșeli, ba mai mult, să susții că tu nu ai greșit și ești buricul pământului.

Uitați de orgolii, de supărări, de numeroasele premii acumulate pe la festivaluri… sunteți o mână de oameni care dacă ar comunica, chiar ar putea schimba ceva. În lumea artei întotdeauna există intrigi, orgolii și supărări personale, însă ele apar după ce acei artiști au realizat ceva, au fost recunoscuți pe plan internațional. Da, avem și noi câțiva cineaști notorii. Însă atât timp cât în țară nu există niciun cinematograf pentru filmele de artă, iar filmele noastre ajung în cel mai bun caz la festivalurile de mâna a doua, nu putem vorbi despre cinematografia autohtonă.

În calitate de spectator îmi doresc foarte mult filme moldovenești participante la Cannes, Berlinale, Festivalul din Veneția sau Sundance. Nu mă interesează ce credeți unul despre altul și ce supărări aveți, comunicați, colaborați și mișcați împreună cinematografia. Mai ales că acum există practic toate instrumentele posibile pentru dezvoltarea filmului autohton. Avem nevoie de o comunitate de cineaști, nu de regizori și actori grupați în găști și supărați unii pe alții de parcă ar fi niște liceeni.

Dacă vrem cinematografie, e timpul să ne maturizăm, și să lucrăm cot la cot.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *