Drumul anevoios de la Republica Cricova la Republica Moldova
… Urmăresc („cu ochi păgâni și plini de suferinți”) spectacolul politic, în aer liber, ce se joacă în RM; cred că de la declararea Independenței sale R. Moldova nu a avut o fază mai bună. Se pare că Dumnezeu a aliniat planetele într-o configurație care favorizează Moldova pe toate liniile. Cu certitudine, republica dintre Prut și Nistru (căci dincolo de Nistru e armata rusească) a intrat într-o nouă fază (geo)politică, intrare marcată de Summitul de la Vilnius.
Deprinși numai cu eșecuri istorice, într-un puseu de euforie, am declarat Vilniusul o victorie istorică, fără să deschidem parantezele, lucru care nu mi se pare de bun augur pentru lunile și anii care vin. Evident, evenimentul de la Vilnius e o victorie, dar ea va deveni istorică doar dacă clasa politică realizează ce se întâmplă și ce are de făcut după Vilnius. Nu sunt sigur că toți membrii echipei de conducere a RM înțeleg asta.
Trebuie să pornim de acolo că ceea ce noi numim de două decenii și ceva „Republica Moldova, stat independent și suveran” în realitate încă nu s-a constituit ca atare. Statul R. Moldova nu este nici independent, nici suveran, unii îl numesc „stat captiv”, alții „republică bananieră”, „stat mafiotizat” ș.a. Deși are Constituție și toate atributele inerente, statul R. Moldova s-a „mulat” după chipul celui care l-a condus. Putem astfel vorbi despre Republica Snegur, Republica Lucinschi, Republica Voronin… ș.a.m.d., pe care o putem numi cu genericul Republica Cricova. Azi R. Moldova este un stat fără identitate, contestat de unioniști și jefuit de stataliști. Iată de ce, problema care se pune azi, după Vilnius, este crearea statului suveran și independent R. Moldova, dar și a națiunii titulare a acestui nou stat. Ceea ce am avut până acum nu a fost stat, ci un club de dezbateri unde de 22 de ani se discută cine suntem și ce limbă vorbim.
Dintre sutele de probleme pe care le are de rezolvat actuala guvernare în capul listei stau cele legate de crearea statului civilizat R. Moldova și „negocierea” cu cetățenii a identității sale naționale (moldovenească sau românească?), obiective fundamentale care nu pot fi atinse fără a rezolva alte probleme de importanță vitală: retragerea armatei rusești din stânga Nistrului și reformarea Bisericii din R. Moldova. Să mă explic: nu trebuie să ne amăgim, fiindcă atâta timp cât pe teritoriul R. Moldova activează o mitropolie condusă de la Moscova și staționează trupe armate rusești, șansele creării unui stat civilizat ce s-ar integra în Uniunea Europeană sunt nule. Diminuarea corupției și reforma justiției sunt, bineînțeles, foarte importante, dar și mai simplu de rezolvat, fiind probleme de ordin intern. Altfel stau lucrurile cu Mitropolia Moldovei și armata rusă de la Tiraspol. De rezolvarea acestor două probleme depinde ceea ce se numește consensul național, consens care va putea fi atins doar atunci când R. Moldova va tăia „cordonul ombilical” care o leagă de fostul imperiu.
Acest „cordon” nu poate fi tăiat într-o singură zi, el reclamă nu numai voință, ci și curaj politic, iar o condiție obligatorie este câștigarea alegerilor parlamentare din 2014 de către partidele democratice și proeuropene. Acest „detaliu” a fost remarcat zilele acestea de analistul român Emil Hurezeanu care, referindu-se la respectivul subiect scria zilele acestea că alegătorii moldoveni, tradiționaliști inerțiali în opțiunile lor, „vor cumpăni și vor vedea în ce măsură ceea ce promit comuniștii e mai important pentru ei decât ceea ce promite Uniunea Europeană”. Vechii lideri ai defunctei AIE au o imagine atât de proastă, încât ei nu pot merge cap de listă în viitorul scrutin, ei trebuie să se retragă în planul doi, în favoarea noilor lideri, care au reușit în scurt timp să se impună printr-un stil civilizat de activitate și fapte concrete. Vechii lideri nu trebuie să se încurce printre picioarele noilor lideri și să le ia microfonul de la gură.
Astfel, după Vilnius, liderii politici ai RM au o sarcină dublă, cu adevărat istorică: 1. să înceapă edificarea statului civilizat R. Moldova și să câștige alegerile parlamentare din 2014. Asemenea sarcini sunt pe puterea unor mari oameni de stat. Sunt actualii lideri ai R. Moldova mari oameni de stat?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!