„Dumnezeu adevărat din Valea Trandafirilor” vrea să îmbătrânească în țara noastră
A lăsat în urmă o țară cu peste un miliard de locuitori, în care șoferii sunt încurajați să claxoneze în trafic, a renunțat la mâncarea extrem de condimentată și la varietatea culturală impresionantă pe care o oferă patria sa, pentru a se muta în R. Moldova. A prins din zbor limba română, a îndrăgit gustul zemii noastre și a rămas surprins când pacienții îi aduceau ba o găină, proaspăt jumulită, ba niște ouă de țară, învelite într-o gazetă, ba vreo sticlă cu vin. Este povestea lui Sachin Sachdev, un indian care repară dinţii moldovenilor şi se simte foarte bine aici.
Își amintește că a ajuns în R. Moldova, pentru că își dorea să studieze ortodonția. Chiar dacă deținea o clinică de stomatologie în capitala Indiei, New Delhi, nu i-a fost teamă să-și ia un bilet de avion către un colț de Europă de care nu mai auzise până atunci. „În India te poți specializa în ortodonție studiind doar la universități private, iar asta te costă scump. Inițial, m-am pornit în România, dar am aflat despre Moldova de la niște prieteni. Nici nu auzisem despre această țară. Mi-au zis că aici se învață foarte bine medicina și că tarifele nu sunt atât de înalte. Sunt de 12 ani aici și nu regret deloc alegerea făcută”, povestește medicul.
Moldovenii l-au cucerit cu daruri
Sachin și-a făcut rezidențiatul într-un spital de stat din R. Moldova, unde a aflat ce înseamnă ospitalitatea moldovenilor. Pacienții din sate îl răsfățau cu tot felul de gustoșenii de prin gospodăriile lor. „Veneau oamenii la consultație cu sticle de apă dulce pline cu jin. Așa pronunțau ei, jin, iar eu credeam că este vorba despre gin – acea băutură alcoolică spirtoasă. Mai veneau mamele cu cei mici și îmi cereau să le pun copiilor floricele în gură. Le spuneam că eu nu cresc flori în cabinet. Apoi mi-am dat seama că se refereau la aparatul dentar”, își amintește amuzat indianul.
I s-au adus și găini crescute acasă, și ouă, și plăcinte, și chiar biscuiți. „Odată a venit un tată cu fetița, căreia trebuia să-i pun aparat dentar. Avea și o sticlă de vin și, chiar dacă era ora 08:00 dimineață, mi-a zis că trebuie neapărat să ciocnim un pahar, ca să meargă lucrul bine. Nu l-am putut refuza…”, menționează stomatologul și zâmbește larg. Spune că s-a îndrăgostit iremediabil de firea moldovenilor. „Decizia mea de a rămâne aici, în Moldova, a fost influențată de această recunoștință și căldură pe care mi-au oferit-o pacienții. Toți oamenii pe care i-am întâlnit la începutul carierei au fost minunați!”, exclamă cu admirație Sachin.
Practica de a oferi medicilor tot felul de daruri trezește deseori cele mai mari critici în țara noastră, însă în India aceasta este o obișnuință. Singura diferență e că indienii nu oferă băuturi spirtoase, ci de obicei fructe și legume. „Acolo pacienții vin cu kilograme de mango și dulciuri. Așa își manifestă recunoștința pentru serviciile prestate de medici”, spune stomatologul.
Locul unde a gustat pentru prima dată vișine și dragoste
Ce-i drept, Sachin Sachdev este pe alocuri mai moldovean decât toți moldovenii. Adoră zeama cu tăieței pregătită de soacra sa, iubește natura și aerul proaspăt de aici, dar, mai ales, gustul cireșelor și căpșunelor adevărate, după cum le numește el. Îi lipsește, totuși, mâncarea foarte condimentată din țara sa. De altfel, 70% din condimentele din întreaga lume provin anume din India. „Avem o varietate enormă de condimente, care au beneficii extraordinare pentru sănătate. Noi punem în tot ce mâncăm turmeric, care e un antiinflamator foarte puternic și previne degenerarea celulelor nervoase. Așa se face că populația din India nu suferă de Alzheimer, de exemplu”, susține Sachin.
Medicul se arată încântat de faptul că poate mânca cireșe proaspete, culese din copac, și adaugă că a gustat pentru prima dată vișine în Moldova. A îndrăgit și tradițiile țării noastre, dar nu pricepe de ce unii moldoveni privesc sceptic la cultura din care vine el. „S-a întâmplat ca pacientul, după ce mă vede, să spună că ar vrea un medic moldovean. Nu mă deranjează acest fapt. Înțeleg. Am în echipă mulți medici moldoveni buni și au de unde alege”, glumește el. „Întotdeauna caut să intru în vorbă cu oamenii care mă privesc ciudat, pentru că vreau să spulber unele mituri despre India”, adaugă, pentru a ne convinge.
Stomatologul consideră că oamenii și-au creat o imagine eronată despre țara sa, deoarece pentru mulți India înseamnă sărăcie. „Este o țară suprapopulată, dar nu săracă, unde 60% din populație face parte din clasa medie”, precizează interlocutorul nostru. Mai mult, aflăm de la el că industria presei scrise în India se află în plină expansiune, în timp ce statele occidentale se confruntă cu falimentul ziarelor.
Cum se joacă nunțile în India
Sachin Sachdev este legat de R. Moldova și pentru că aici a cunoscut-o pe Tatiana, care i-a devenit soție. Au organizat o nuntă în India, după normele hinduse, apoi au dat o petrecere în Moldova. „Dacă la o nuntă din India chemi 300 de oameni, e ca și cum nici n-ai făcut nuntă. Este un număr mic, căci o nuntă medie se face cu 700-800 de invitați, iar una fastuoasă – cu 1500 de invitați”, explică Sachin Sachdev. Spre deosebire de moldoveni, indienii nu fac nunți pentru a strânge bani și nici nu așteaptă, după chef, să recupereze investițiile făcute. Legea nescrisă „pun bani la nunta ta pentru ca să pui și tu la a mea” nu este valabilă în patria Bollywood-ului.
„Indienii fac nunți pentru a primi binecuvântarea tuturor rudelor. Nu se pun bani pe masă și nunta nu are nicio legătură cu adunatul banilor pentru temelia casei. Ținutele mirilor sunt grele. Soția mea a avut o rochie de peste șapte kilograme și a fost cea mai frumoasă mireasă!”, surâde Sachdev și ochii îi sclipesc.
Îl cheamă Dumnezeu…
Personajul nostru are o lecție de bun simț pentru cei care locuiesc de-o viață în R. Moldova și abia rostesc câteva cuvinte în limba română. „Dacă sunt în Moldova, trebuie să vorbesc limba română. Nu poate fi greu s-o înveți, dacă te afli într-un mediu în care toată lumea vorbește românește. Trebuie doar să vrei”, crede stomatologul indian.
„Pe oriunde am umblat, mi-am dorit să cunosc limba băștinașilor. India este o republică federală, formată din 29 de state și are 28 de limbi oficiale. În țara mea, limba se schimbă la fiecare 500 km, iar la fiecare 50 km se schimbă dialectul. Avem 5000 de dialecte. Deși limba națională este hindi, practic, fiecare indian vorbește fluent trei limbi: engleza, hindi și limba statului din care provine. Eu vorbesc hindi, punjabi, engleză, rusă și română”, punctează Sachin.
Când l-am rugat să-și noteze numele pe o foaie de hârtie, a spus că indienii sunt foarte atenți în momentul în care aleg prenumele nou-născuților. „Fiecare nume și prenume are o semnificație. În cazul meu, Sachdev înseamnă Dumnezeu adevărat. Sachin însă are două semnificații: Valea Trandafirilor și regele zeilor. În religia hindusă, Dumnezeu e unul, dar se întrupează în trei zeități principale. Brahma a creat lumea, Krishna sau Vishnu menține viața pe pământ, iar Shiva distruge ceea ce nu mai este util în lume, pentru a se crea ceva nou”, subliniază medicul.
Moldovenii uită să se spele pe dinți
Cu patru ani în urmă, Sachin Sachdev și-a deschis o clinică de stomatologie în Chișinău. Recunoaște că procesul a fost mai îndelungat decât în India. „În India, medicul își poate deschide o clinică privată pe numele său, fără bătaie de cap. Dar aici a trebuit să înființez o firmă și doar prin intermediul ei să deschid clinica. Mi se pare mai corect așa”, afirmă stomatologul. „Îmi place ceea ce fac. Lucrez de dimineață până seară și nu-mi dau seama cum trece timpul. Când văd zâmbetul larg al pacienților mei, mă simt împlinit”, mărturisește el.
O altă problemă e că nu toți moldovenii afișează un zâmbet impecabil. Un studiu al Biroului Național de Statistică arată că, în anul 2016, doar 3,7% din totalul populației R. Moldova au apelat la servicii medicale stomatologice pe parcursul ultimei luni. „Am pacienți care se spală pe dinți de trei ori pe zi și sunt extrem de atenți cu dantura lor, dar am și din cei care o fac numai atunci când își aduc aminte. Totuși, în ultima vreme, oamenii sunt mai atenți în această privință”, menționează Sachin.
Deși este foarte ocupat la serviciu, el urmărește cu interes tot ce se întâmplă pe scena politică din R. Moldova. Zice că nu are preferințe printre politicieni, dar regretă că cetățenii pleacă din țară în căutarea unei vieți mai bune și a unor salarii mai mari. „Din colectivul meu, în fiecare an, pleacă câte patru-cinci oameni peste hotare. Nu pot să-i judec, dar îmi doresc enorm să văd un efort comun al cetățenilor și al politicienilor pentru a îmbunătăți situația din țară. Totul este posibil, dacă există dorință”, consideră stomatologul indian.
Oricât de surprinzător ar fi pentru mulți cetățeni moldoveni, Sachin Sachdev este convins că vrea să îmbătrânească în R. Moldova. „Îmi place mult natura, îmi place aerul proaspăt, îmi place mâncarea proaspătă și sănătoasă de aici. Mă văd îmbătrânind în R. Moldova!”, pronunță el fericit, conducându-ne până afară și privind visător copacii în floare din fața clinicii.