Moldova

DW: Moldova se apropie de „careul banditesc” al anilor ‘90

Semnatarii moțiunii au invocat suspiciuni de corupție. „Prim-ministrul Streleț s-a detașat de la obligațiile sale și a început o campanie de apărare a lui Vlad Filat (lider PLDM aflat în arest pentru presupuse fapte de corupție – n.n.)", se arata în moțiunea partidelor de stânga.

PL categoric împotriva moțiunii

Liberalii au declarat fără echivoc că deputații PL nu vor susține moțiunea. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, actualul Guvern trebuie păstrat deoarece, „în caz contrar, s-ar ajunge la haos în ţară”.
Exponentul PLDM, premierul Valeriu Streleț, a spus că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului este absolut neîntemeiată: „Acuzațiile sunt stupide și lipsite de temei. Le-am spus partenerilor de coaliție că trebuie să aibă încredere – prim-ministrul nu este o persoană coruptă. Voi prezenta un raport. Voi răspunde la acuzații,cu probe, cifre, fapte”, a spus Streleț. El a precizat că PLDM nu intenționează să iasă din alianța de guvernare și a insistat asupra eficientizării acesteia.

PD joacă din nou la două capete

Liderii PD au răspuns ambiguu la întrebarea dacă vor susține sau nu moțiunea de cenzură a stângii împotriva Guvernului. Pe de o parte, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că PLDM șantajează PD, așa că PD încă nu s-a decis „privitor la moțiune”, iar pe de altă parte, exponentul aceluiași partid, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că „alianța pro-europeană este o necesitate” și că „drumul european merită eforturile – alianța pro-UE merită o nouă șansă”.

Democrații cer reformarea majorității parlamentare cu implicarea deputaților neafiliați (3 deputați din „grupul Leancă”). „Astăzi constatăm că avem 50 de voturi în Parlamentul țării (din totalul de 101). Ce facem cu 50 de deputați? Cum asigurăm ca acest număr să fie mai mult de 51? Problema numărul unu este reclădirea unei majorități autentice parlamentare, prin cooptarea neafiliaților, fiindcă, fără aceste voturi – tot ce vorbim rămân vorbe goale. În al doilea rând trebuie să ne concentrăm pe numărul de subiecte prioritare care țin de viața oamenilor și să renunțăm la șantaj”, a menționat Marian Lupu.

Iurie Leancă tace 

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, nu s-a pronunțat încă asupra ultimei invitații publice la dialog cu PLDM, PL și PD. La sfârșitul lunii septembrie, însă, Leancă a anunțat că nu are de gând să susţină în nici un fel actuala guvernare. „Nişte disperaţi ne transmit prin intermediul presei mesaje că ar trebui să-i susţinem necondiţionat. Nu ne dorim nici o funcţie în actuala guvernare. Nu am solicitat şi nu vom accepta funcţii. Nu vom intra la guvernare într-o coaliţie negociată netransparent şi cu uşile închise. Dar dacă nu-i ajutăm să-şi păstreze scaunele, nu înseamnă că nu susţinem integrarea europeană”, a declarat Leancă, îndemnând actuala guvernare să demisioneze, dacă nu are voturi să se menţină la putere.

Alianța Usatîi-Plahotniuc

În legătură cu acest caz, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, avocatul Ion Dron, susține că în Republica Moldova a fost creată o nouă alianță – alianța lui Renato Usatîi și Vlad Plahotniuc. Potrivit avocatului, această alianță „va duce în scurt timp Moldova în careul banditesc al anilor ‘90”: „Odată cu această alianță vor veni în scurt timp intimidările, omorurile la comandă și dispariția unor oameni”. El i-a îndemnat pe oamenii onești rămași în instituțiile de forță să-și dea urgent demisia: „Nu slujiți intereselor interlope. Fără susținerea voastră ei sunt niște oameni pitici. Voi îi faceți mari și puternici! (…) Niciodată interlopii, în țara asta, nu au urcat atât de sus!”, conchide avocatul Ion Dron.

Citiți articolul integral pe Deutsche Welle

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *