Economie

Economia Rusiei a înregistrat în 2020 cea mai gravă contracție din ultimii 11 ani

Rusia are parte de cea mai neagră perioadă din ultimii ani. Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat anul trecut o contracţie de 3,1%. Acest lucru a fost cauzat de pandemia de coronavirus. Este cel mai grav declin din ultimii 11 ani. Informațiile sunt conform unei estimări preliminare publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), transmite Reuters.

Analiştii intervievaţi de Reuters la finele anului trecut se aşteptau ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 3,7% în 2020. În cele mai recente estimări ale sale, Ministerul Economiei de la Moscova prognoza o contracţie economică de 3,9%.

Contracţia economică din 2020 “are legătură cu măsurile restrictive destinate luptei cu coronavirusul precum şi diminuării cererii mondiale pentru resurse energetice”, a precizat Rosstat.

Rusia, cele mai recente prognoze

Rusia a înregistrat contracţii economice mai grave, de 7,8% şi 5,3% în 2009, respectiv 1998. Între 2000 şi 2008, economia rusească a înregistrat un ritm mediu de creştere de aproximativ 7% pe an.

La începutul anului trecut, înainte ca preţul petrolului, principalul produs exportat de Rusia, să scadă pe fondul pandemiei de COVID-19, Ministerul Economiei estima că Produsul Intern Brut va înregistra un avans de 1,9%, după o creştere de 2% în 2019 şi un avans de 2,8% în 2018.

Pentru 2021, Ministrul Economiei mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 3,3%. Cele mai recente prognoze al Băncii Centrale a Rusiei avansează o creştere economică cuprinsă între 3 şi 4%.

Și economia germană a fost lovită greu de coronavirus. Aceasta este cea mai grea prăbuşire a PIB-ului german din 2009, când, în plină criză financiară, a scăzut cu 5,7%. Scăderea a fost marcată în principal de cea accentuată din al doilea trimestru – 9,7%. Repercusiunile economice ale coronavirusului au provocat o scădere de 5% a produsului intern brut german, în special din cauza loviturii severe suferite de toate sectoarele în timpul primului val al pandemiei, potrivit informării prezentate vineri de Oficiului Federal de Statistică (Destatis).

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *