Economie

ECONOMIE: Euro scade pe fondul instabilităţii politice din Europa

Rezultatele alegerilor din Grecia şi Franţa, state în care votanţii au respins vehement măsurile de austeritate, au subliniat incertitudinile cu privire la viitorul crizei datoriilor din regiune.

Sfârşitul erei Merkozy va genera o nouă fază a crizei economice?

„În sfârşit austeritatea nu mai este un destin”, a exclamat François Hollande după aflarea primelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale din Franţa, informează The Economist. Revenirea în fruntea statului francez, după 17 ani, a unui lider socialist, ar putea schimba vectorul politic în ceea ce priveşte modalităţile de depăşire a crizei economice. Potrivit UE continuarea parteneriatului germano-francez („Mercozy”, Sarkozy şi Merkel) ar asigura stabilitatea zonei euro. Dar cum anterior Hollande a promovat politici economice cu care cancelarul german Angela Merkel nu este de acord, inclusiv creşterea cheltuielilor şi întârzierea reducerii deficitului, analiştii economici şi liderii pieţelor financiare se arată îngrijoraţi că tensiunile dintre cele două ţări ar putea genera o nouă fază a crizei datoriilor din Uniunea Monetară.

Relaţiile franco-germane s-ar putea complica în următoarea perioadă şi din cauza faptului că partidele celor doi oficiali europeni sunt în campanie electorală: partidul socialiştilor al lui Hollande va intra în cursa electorală pentru alegerile Adunării Naţionale din iunie, iar creştin-democraţii lui Merkel au pierdut săptămâna trecută prima fază a alegerilor în statul Schleswig-Holstein. Aceste rezultate ar putea-o determina pe Merkel să adopte o politică mai dură în ceea ce priveşte măsurile de redresare a situaţiei în zona euro, iar François Hollande a cerut deja ca Europa să-şi reorienteze politica fiscală şi a ţinut să remarce că a fost ales în fruntea statului francez ca să reducă deficitul „îmblânzind datoriile”.

Ieşirea Greciei din zona euro este una foarte probabilă

Totodată, cutremurul electoral care a avut loc în Grecia ar putea dezechilibra şi mai mult situaţia în zona euro. În prezent, moneda unică s-a depreciat cu 0,8% faţă de dolar şi 0,9% faţă de yen după ce angajamentul Greciei faţă de măsurile impuse în pachetul de sprijin financiar şi relaţiile franco-germane în politicile de abordare a crizei datoriilor din regiune au fost puse sub semnul întrebării.

Alexis Tsipras, seful partidului radical de stânga Syriza Tsipras, a primit mandatul pentru a forma guvernul după ce partidul său s-a clasat pe locul doi în urma alegerilor. Tsipras a declarat că băncile trebuie să intre sub controlul statului şi a cerut o comisie internaţională care să investigheze legalitatea datoriei Greciei. Potrivit BBC, în funcţie de evoluţia relaţiilor dintre oficialii greci şi europeni ar putea apărea întrebarea dacă Grecia părăseşte zona euro sau nu. Până în prezent oficialii europeni au fost de neclintit în ceea ce priveşte măsurile de austeritate din Grecia încălcarea cărora ar duce la stoparea fondurilor de salvare a acesteia. Analiştii sunt de părere că şansele ca Grecia să iasă din zona euro sunt mai mari decât înainte de alegeri. Deşi unii oficiali şi experţi economici se arată îngrijoraţi de această situaţie, preşedintele Fitch Ratings, Paul Taylor a declarat pentru AFP că „ieşirea Greciei din zona euro nu va marca sfârşitul monedei unice, întrucât Germania are un interes fundamental să protejeze euro”.

„Dacă va fi reintrodusă marca germană, se va aprecia considerabil faţă de alte monede. Exporturile, motorul economiei germane, ar fi afectate. Germania nu va tolera acest fapt, chiar dacă mai multe ţări vor ieşi din zona euro”, a afirmat Taylor într-un interviu acordat publicaţiei germane Spiegel.

Până în prezent măsurile de austeritate destinate temperării efectelor crizei datoriilor au împins economiile ţărilor din zonă în recesiune, de la Olanda până la Spania şi Grecia. Alegerile au avut loc în contextul în care ajutorul în valoare de 386 miliarde de euro, destinat Greciei, Irlandei şi Portugaliei, nu a reuşit să amelioreze situaţia. Totodată, aceste incertitudini ridică semne de întrebare şi în ceea ce priveşte sprijinirea de către irlandezii a referendumului fiscal care va avea loc la sfârşitul lunii. Analiştii spun că există şanse ca zona euro să fie zguduită de un nou cutremur financiar. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *