Interviu

Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupție: „Negruță va fi audiat şi declarațiile sale vor fi cercetate în cadrul dosarului BEM”

– Totuşi, dle Harunjen, declarațiile lui Negruță au reprezentat o noutate pentru procurorii care gestionează dosarul BEM?
– Nu știu cum să vă răspund, ca să nu-mi interpretați greșit afirmațiile. Ceea ce a spus dl Negruță are pentru noi un interes sporit și urmează a fi investigat în cadrul dosarului BEM. Vor fi investigate şi persoanele despre care a vorbit el. Orice informație legată de acest subiect este atent examinată și studiată de noi, pentru că orice sursă de informare este importantă în acest caz.

– Oleg Reidman, Veaceslav Platon și ceilalți, despre care Negruță spunea că ar fi stat la începuturile furtului de la BEM au fost audiați în cadrul dosarului?

– Nu, noi ne-am planificat activitățile altfel. Mai întâi de toate, adunăm actele ce au stat la baza hotărârilor Parlamentului, a comisiilor specializate ale Parlamentului, rapoartele instituțiilor de stat, inclusiv în privinţa capitalizării și privatizării BEM, de la care a şi demarat situația în cazul acestei instituţii bancare. Doar după ce vom studia aceste materiale, vom selecta persoanele care urmează a fi audiate. Nu putem face audieri cu niște oameni care doar să confirme sau infirme cele spuse de Negruță, ci reieșind din acte și acțiuni concrete. De exemplu, astăzi (miercuri – n.red.) am ridicat de la Parlament şi BEM câteva volume bune, care urmează a fi cercetate. Doar ulterior vom ști ce întrebări să le punem persoanelor implicate.

– Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguțanu, fără de știrea căruia, din spusele lui Negruță, furtul nu putea să aibă loc, nu are nici calitatea de bănuit în cadrul dosarului?
– Au calități procesuale doar membrii consiliului de creditare a BEM care sunt acuzați și conducătorii agenților economici, care au sustras banii.

– Negruță susținea că și creditele de miliarde acordate de Banca Națională pentru BEM reprezintă un furt de proporții din banii statului. Procuratura investighează și această versiune?
– Noi vom face o analiză profundă, legată de gestionarea BEM din partea autorităților de stat, care a început în 2013, cu fraudarea și prejudicierea acestei bănci prin credite neperformante, dar și cu capitalizarea băncii, cu emisia suplimentară de acțiuni, cu refuzul statului de a participa la cumpărarea acțiunilor, ceea ce a condus la ultima consecință – necesitatea neprevăzută de alocare a mijloacelor bănești din fundurile publice pentru a păstra starea de lucruri a băncii.

– Să înțelegem că Procuratura investighează situația de la BEM începând cu anul 2013?
– Noi investigăm acțiunile de când au început problemele în BEM.

– Dar de când au început acestea?
– După ce vom studia materialele, vom vedea de când au început problemele.

– Negruță spune că problemele au început nu în 2013, ci tocmai în 2005…
– Fiecare afirmație urmează a fi verificată și pusă la baza unui act juridic în măsura în care își găsește confirmare. Dl Negruță, dacă a cunoscut astfel de informații, trebuia să spună imediat, dar nu după ce a fost condamnat. Sau el și-a găsit astfel o formă de apărare? Cu toate acestea, absolut tot ce a spus dl Negruță va fi cercetat cu siguranță în cadrul urmăririi penale, inclusiv va fi audiat și el. Situația urmează a fi investigată în ansamblu. Nu putem să luăm aceste declarații ca pe o filă albă, fiindcă fiecare declarație are la bază și un interes anumit. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *