Spectacole

Elena Marian: „Muzica corală este esența vieții mele”

A absolvit Colegiul de muzică din orașul Tiraspol, specialitatea dirijor de cor (1983) și Institutul de Arte „G. Musicescu”, aceeași specialitate. În 1992-2012 a lucrat în calitate de dirijor de cor în clasele coral-muzicale de la Liceul Teoretic „Ginta Latină” din Chișinău. Aici a condus colectivele corale de copii „Capricio” și „Buburuza”. În același timp, a dirijat corul „Allegretto” de la Liceul „Petru Zadnipru” și cel de copii din satul Vatra. Timp de trei ani, conduce corul de tineret „Cantabile” de la Academia de Studii Economice a Moldovei. În prezent, este profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din capitală. Deține gradul didactic superior. Este președintă a Asociației muzical-corale din R. Moldova (din 2007).
 
Elena Marian este un dirijor de cor care și-a făcut un nume în arta muzicală de la noi. De-a lungul carierei sale, a condus mai multe colective corale, cu care a luat premii la diverse festivaluri și concursuri naționale și internaționale. În 2000 este laureată a Concursului internațional „Gheorghi Dimitrov” din Bulgaria, iar în 2002 – a Concursului internațional „Florileje vocal de Tour” din orașul Tour, Franța. De patru ori a participat la Concursul internațional „Bella Bartoc” din orașul Drebecen, Ungaria (2002, 2004, 2006 și 2012), de unde s-a întors cu premii.
De asemenea, este laureată a Festivalului de muzică corală „Iujnaia Palmira” din orașul Odesa, Ucraina, iar în 2006 și 2010 – a celui din Kiev cu genericul „Spivaie Kiev”. În 2009 participă la concursul internațional de muzică corală din Praga, Cehia, și în 2010 – la cel din orașul Pozdno, Polonia. Tot în 2010, evoluează pe scena concursului internațional din orașul Porto Tores, Italia. În 2011-2012 participă, consecutiv, la două ediții ale concursului internațional din orașul Chiete, Italia.

În cadrul Asociației muzical-corale a elaborat și desfășurat mai multe proiecte: cinci ediții ale Festivalului internațional de muzică corală „A ruginit frunza din vii” (ultima fiind cea din octombrie 2012), Festivalul național „Colinde, colinde”, Concursul național de muzică corală „Hora primăverii”. Un proiect inedit îl constituie înființarea, în 2011, a Orchestrei simfonice de tineret „Chișinău Youth Orchestra”, care e alcătuită din 90 de instrumentiști.

A înregistrat două CD-uri de muzică corală: „Grai de pace” (2007) și „Cantate domine” (2011). În 2006 a editat culegerea de creații corale „Cântă „Capricio”. Colaborează cu mulți dirijori și numeroase coruri de peste hotare.

„Muzica corală este esența vieții mele”, afirmă Elena Marian. Visul ei este ca în fiecare localitate din R. Moldova să existe câte un cor. „Muzica corală îi consolidează pe oameni. Lucrând la ASEM, unde învață 14 mii de studenți, la început de an de studii fac preselecție și rămân șocată când într-un torent nu găsesc măcar un student care a cântat într-un cor. Statul trebuie să salveze muzica corală”, ne-a mai spus Elena Marian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *