Social

Elevii care au PICAT mai au o șansă pentru a susține examenul în sesiunea suplimentară din 15-20 iulie

Dintre ei, aproape două mii de elevi au obținut media la BAC 8 și mai mult, în timp ce 212 elevi au obținut note de 9 și mai mari. Doar patru elevi au reușit să susțină toate examenele pe nota 10.
 
Ieri, Ministerul Educației a făcut publice primele rezultate ale examenelor de bacalaureat din sesiunea 2013. Astfel, din cele 107 mii de lucrări care au fost scrise, 15% din ele au fost apreciate cu note sub 5. Totodată, cei care au o singură restanță alcătuiesc 23% din totalul de candidați. Aceasta în contextul în care, anul acesta, a fost micșorat numărul mic de puncte necesare pentru obținerea notei minime, de la 33%, anii trecuți, la 25%. Mai mult, 410 absolvenți nu au obținut nici un punct, fie că nu s-au prezentat la examene. Nota medie generală, după datele preliminarii, este 6.07, cu un punct și 16 zecimi mai mică decât în sesiunea trecută.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la disciplinele istorie și chimie, în timp ce la matematică și fizică a fost înregistrată cea mai mică rată de promovabilitate – numai 60% și, respectiv, 65% dintre elevi au promovat examenul.

„Elevii care au avut insuccese mai au o șansă pentru a susține examenul în sesiunea suplimentară programată pentru 15-20 iulie. Majoritatea dintre cei care au picat la BAC, 6449 de elevi, nu au reușit să ia o notă suficientă la un singur examen. Aceasta înseamnă că ei au șansă mare să obțină o notă de trecere, dacă se pun pe carte în următoarele două săptămâni și învață la această disciplină”, a declarat ministrul Educației, Maia Sandu.

În contextul în care anul trecut, după sesiunea de bază, rata de promovabilitate era de 89%, în timp ce anul curent rata este mai mică de 60%, Maia Sandu a subliniat: „Marea majoritate a elevilor, circa 98 % au participat corect la examen, fără să existe vreo dovadă de înșelăciune. Noi nu pretindem că am eliminat frauda definitiv, dar este clar că suntem pe calea cea bună. Diferența de rezultate obținute se datorează și copiatului din anii trecuți. Aceste rezultate dezvăluie problemele grave din sistem: calitatea profesorilor, curriculum, dacă avem peste tot profesori la toate disciplinele. Acestea ne vor ajuta să cunoaștem situația reală și să elaborăm politici menite să rezolve aceste problemele”.

Totodată, viceministrul Educației, Igor Grosu, a ținut să remarce faptul că „spre deosebire de alți ani, avem în sfârșit un tablou real al situației, o radiografie a sistemului care ne permite acum să vedem, și geografic, și pe discipline, care licee au arătat rezultate bune la chimie, istorie, unde nu avem rezultate bune, de ce nu avem, să-i motivăm pe cei care într-adevăr arată performanță, și să îi susținem pe cei care înregistrează deficiențe”.

Cei circa 42% dintre candidaţii care nu au promovat unul sau mai multe examene, ori nu s-au prezentat la examene din motive întemeiate, au şansa să se înscrie în sesiunea suplimentară de examene. Pentru aceasta, ei vor depune o cerere în scris la centrul de bacalaureat. Cei, însă, care au încercat să fraudeze examenul, aproape 700 de tineri, vor susține BAC-ul anul viitor. Lor li se va elibera, la cerere, de către instituţia de învăţământ în care aceştia şi-au făcut studiile, o adeverinţă care confirmă realizarea programei de liceu. În baza certificatului de absolvire a gimnaziului şi a adeverinţei de realizare a programei de liceu, aceștia se vor putea înscrie la studii în instituțiile de învățământ secundar profesional și mediu de specialitate.

Elevii au două zile pentru a putea contesta rezultatele. Ei își pot vedea lucrările atât în centrele de BAC, cât și online, pe site-ul bac.edu.md. Rezultatele finale ale sesiunii de bacalaureat 2013 vor fi făcute publice după sesiunea suplimentară care va începe la 15 iulie.
Menționăm că, după publicarea datelor preliminarii, deputații au cerut ca astăzi, 28 iunie, ministrul Educației, Maia Sandu, să se prezinte în parlament pentru a explica de ce peste 40% din liceeni au picat BAC-ul în acest an.

200 de lucrări, dintre care jumătate la limba română, au fost anulate pentru că aveau semne distinctive pe ele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *