Social

Elevii din Călărași le-au fost colegi pentru o zi consilierilor orășenești

Elevii de la liceele „Mihail Sadoveanu” și „Vasile Alecsandri” au devenit reprezentanți ai comunității lor prin pregătirea și luarea deciziilor care îi afectează. În prima etapă, elevii au participat la ședința Consiliului Orășenesc, care a avut loc la 19 mai, iar apoi au luat parte la o instruire în care au învățat chestiuni legate de politica locală. În cea de-a doua parte a proiectului, la 23 și 26 mai, tinerii au luat locul celor 23 de consilieri din orașul Călărași, au socializat, colaborat și împărtăşit ideile cu adevăraţii reprezentanţi ai politicii locale, se arată într-un comunicat al IDIS Viitorul. 

„Aștept ca peste 10 ani acești elevi să conducă orașul și să rezolve toate problemele discutate în cadrul ședințelor, în special problemele ale căror soluționare vor ajuta societatea și îi vor motiva pe tineri să rămână acasă”, a declarat primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic, prezent la simularea ședințelor Consiliului Orășenesc.

Subiectele de pe ordinea de zi au fost interesante şi au dovedit că tinerii care au fost consilieri pentru o zi percep importanţa problemelor din comunitate şi vin cu soluţii inteligente. Partidele fictive din componenţa Consiliului Orășenesc (Partidul Bicicliștilor, Partidul Politic European, Partidul Do(dorim) Re(realizăm) Mi(mișcăm), Partidul Înainte Călărași și Partidul Verde Moldovenesc) au venit fiecare cu propuneri pentru necesitățile actuale ale orașului: Iluminarea străzilor de la periferia orașului; Instalarea coșurilor pentru gunoi; Îmbunătățirea calității apei potabile; Salubrizarea orașului și amenajarea veceurilor publice.

Sinceri și interesaţi de dezbatere, tinerii consilieri au discutat preţ de un ceas şi jumătate pe respectivele proiecte și au încercat să demonstreze că și ideile lor pot aduce îmbunătățiri în privința administrării orașului.

„Mulțumită activității, am aflat că și noi, tinerii, putem participa la ședințele consiliului și de acum înainte le voi spune tuturor să se adreseze la primărie atunci când au vreo problemă de rezolvat. A fost o experiență foarte bună și am învățat multe lucruri, cum ar fi exprimarea liberă. Atâta timp cât nu ne vom exprima și nu ne vom expune problemele, ele nu vor fi rezolvate”, a spus Ana Leva, elevă la liceul „V. Alecsandri”.

Entuziasmat de proiect a fost și Andrei Lipcanu de la liceul „M. Sadoveanu. „Am învățat prin intermediul acestor simulări că trebuie să fim mai activi și să lucrăm împreună pentru a soluționa problemele care ne preocupă, în ciuda faptului că avem idei și păreri diferite”, a declarat tânărul.

„Am aflat multe lucruri noi și interesante pe care nu le cunoșteam. Această simulare a fost un moment emoționant și deosebit pentru mine”, a menționat Elena Lungu, elevă la liceul „V. Alecsandri”.

Simulări asemănătoare vor fi organizate în alte șase orașe ale ţării, inclusiv și din Găgăuzia. Până acum, proiectul s-a desfăşurat în Ialoveni și Strășeni.

TMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *