Internațional

Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Charles Michel se întâlnesc la Granada cu premierul Armeniei

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz şi preşedintele Consiliului European (CE), Charles Michel se întâlnesc joi, 5 octombrie, la Granada, Spania, cu premierul armean Nikol Paşinian, în marja celui de-al treilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), a anunţat Palatul Elysée, potrivit Agerpres.

Întâlnirea este prevăzută pentru ora locală 15:30 (13:30 GMT), în absenţa preşedintelui azer Ilham Aliev, care a refuzat să participe şi chiar să vină la Granada, denunţând sprijinul prea evident al europenilor pentru Erevan după recenta victorie a Azerbaidjanului contra armenilor din enclava Nagorno-Karabah.

Menționăm că cei cinci lideri s-au întâlnit în acest format în timpul precedentului summit al CPE, desfăşurat în luna iunie în Republica Moldova, într-un climat deja extrem de tensionat între Baku şi Erevan.

Nikol Paşinian a deplâns absenţa preşedintelui azer de la întâlnirea de joi, apreciind că ar fi ”putut fi semnat” un document la Granada pentru a începe o detensionare în relaţiile cu Baku.

Azerbaidjanul denunţă mai ales ”declaraţiile pro-armene ale oficialilor francezi” şi ale lui Charles Michel.

Potrivit sursei citate, în afară de situaţia din Nagorno-Karabah, preşedintele Macron s-a declarat îngrijorat de riscul unei ofensive militare azere contra Armeniei.

De asemenea, la rândul său, şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a anunţat marţi, în timpul unei vizite la Erevan, că Parisul ”şi-a dat acordul” pentru livrarea de material militar Armeniei, care doreşte să se protejeze de vecinul său azer.

Menționăm că forţele azere au preluat controlul asupra Nagorno-Karabah, o enclavă de pe teritoriul azer populată majoritar de armeni, într-o operaţiune fulger desfăşurată în luna septembrie, ceea ce condus la un exod al aproximativ 100.000 de etnici armeni în mai puţin de o săptămână.

Armenia a acuzat Azerbaidjanul de epurare etnică, acuzaţie respinsă de Baku, care insistă că armenii sunt bineveniţi să rămână în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul a insistat că nu are nicio intenţie de a ataca Armenia.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar până recent era populată majoritar de etnici armeni. În anul 2020, Azerbaidjanul a obţinut câştiguri teritoriale semnificative în timpul unui război care a durat şase săptămâni şi s-a soldat cu mii de morţi de ambele părţi.

Unii experţi sunt de părere că Azerbaidjanul ar putea încerca să-şi valorifice avantajul actual pentru a lansa operaţiuni în sudul Armeniei în scopul creării unei continuităţi teritoriale cu enclava Nahicevan.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *