Economie

Eurocriza nu sperie moldovenii din Spania

Totuși, numărul moldovenilor din Spania a scăzut cu un sfert, dar nu pentru că se întorc acasă, ci pentru că migrează în țări mult mai atractive din punct de vedere financiar, precum Marea Britanie, Germania sau Federația Rusă, susțin experții.
 
Astfel, în condițiile în care rândurile șomerilor din Spania se îngroașă, pentru miile de moldoveni care muncesc sau studiază acolo, reîntoarcerea acasă rămâne ultima opțiune, preferând să caute căi de supraviețuire în Spania sau alte țări europene.

Ghenadie Crețu, coordonator Programe Migrație și Dezvoltare, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), afirmă că cei care voiau să se întoarcă în R. Moldova au făcut-o deja, mai ales că numărul emigranților moldoveni în Spania, în ultimii ani, s-a redus odată cu începutul crizei.

„Guvernul spaniol chiar a implementat un program de stimulare a reîntoarcerii emigranților în țările lor de baștină, oferind sume modeste, de câteva sute de euro, inclusiv plata biletului de călătorie. Acest program se referă la emigranții țărilor non-UE, printre care și R. Moldova”, a remarcat Ghenadie Crețu.

Prin urmare, Spania, în prezent, nu este atât de atractivă pentru cetățenii R. Moldova, iar unii dintre ei se reorientează către alte țări ale UE, conchid experții.

„Faptul că mulți moldoveni părăsesc Spania nu înseamnă neapărat că îi regăsim pe teritoriul Moldovei. Unii doar tranzitează Moldova, deoarece fie se duc în Federația Rusă, ca o destinație cel puțin temporară, ușor de accesat și cu salarii comparabile cu cele din Spania, fie în țările Europei de Nord, precum Marea Britanie, Germania și, parțial, în țările scandinave”, opinează coordonatorul Programe Migrație și Dezvoltare OIM.

În consecință, din cauza faptului că moldovenii se orientează spre piețele de muncă din alte țări europene, Spania „a pierdut”, în ultimii ani, circa cinci mii din cele 20 de mii de moldoveni aflați acolo, cifră care nu include persoanele cu cetățenie dublă, arată datele OIM.

Puțini moldoveni iau în calcul întoarcerea acasă

De cealaltă parte a monedei, Igor Preguza, un tânăr de 24 ani, student la Universitatea din Barcelona care este stabilit cu familia sa de patru ani în Spania, afirmă că, deși tatăl său este șomer, „toată familia își caută pâinea acolo”. „Am observat că moldovenii care au trăit ceva timp peste hotare nu doresc să revină în Moldova și caută soluții aici. Am prieteni care s-au întors acasă, dar foarte puțini”, a spus Igor Preguza.

Tânărul mai afirmă că sectorul construcțiilor, în care activau preponderent moldovenii, a fost cel mai afectat de criză. Astfel, mulți moldoveni încearcă să-și găsească posturi de muncă pe piața neagră, în ideea de a fi scutiți de impozite și de a obține un venit mai mare, ori un job part-time.


Ion Preguza

„Iar cei tineri, care sunt cu familia, își continuă studiile și au un job temporar”, a spus Igor Preguza.

De aceeași părere este și Viorica Antonov, expert în politici sociale la IDIS „Viitorul”, care afirmă că moldovenii nu revin la baștină de teamă că aici nu se vor putea angaja în câmpul muncii. „Oamenii preferă să primească ajutorul de șomaj, fie cât de mic și, în plus, nu vor rata șansele de a fi angajați chiar pentru câteva ore”, a menționat Viorica Antonov.

Sergiu Pădure, un alt tânăr moldovean, care este doctor în Murcia, Spania, susține că, deși criza l-a afectat, fiindu-i redus salariul cu 600 de euro și programul de lucru, în Moldova nu se întoarce, deocamdată. „Supraviețuim și atât timp cât muncesc mai puține ore, caut un alt job. Totuși, atât spaniolii, cât și moldovenii, se țin și cu dinții de serviciile lor”, spune Sergiu Pădure.


Sergiu Pădure

Moldoveanul afirmă că, în medicină, spre deosebire de alte domenii din Spania, lucrurile merg mai bine și este mai sigur. În pofida crizei financiare, migranții moldoveni consideră că prețurile la produsele alimentare sunt acceptabile și chiar au scăzut în ultimul timp. „Spre exemplu, azi am fost la cumpărături și am procurat de toate cu 15 euro”, afirmă, zâmbind, doctorul moldovean din Spania.
 
Spania a solicitat luni, 4 decembrie, în mod oficial, un pachet de sprijin de 39,5 miliarde de euro pentru recapitalizarea sectorului bancar și speră să primească bani în jurul datei de 12 decembrie, a anunțat Ministerul spaniol al Economiei.
 
Potrivit datelor oficiale, în 2008, Guvernul spaniol a informat că circa 13 mii de moldoveni munceau legal în Spania.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *