Politică

Eurodeputat: R. Moldova este statul cel mai avansat din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce privește apropierea de UE

Cristea este responsabil din partea grupului S&D, ca raportor din umbră, cu gestionarea dosarului revizuirii Politicii Europene de Vecinătate. “Republica Moldova este statul cel mai avansat din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce privește apropierea de UE si mă voi asigura că va primi atenția cuvenită. Am în vedere creșterea nivelului finanțărilor europene pentru Chișinău. Politica Europeană de Vecinătate are nevoie de o calibrare în ceea ce privește obiectivele, interesele, instrumentele și actorii săi relevanți. Se va transforma într-o politică ce ne va permite să fim mai eficienți împotriva provocărilor fără precedent cu care ne confruntăm atât din est, cât și din sud” a afirmat europarlamentarul român.

Politica Europeană de Vecinătate a fost concepută în anul 2003 în scopul de a stabili relații apropiate între Uniunea Europeană și țările cu care se învecinează. În ultimii 10 ani, însă, vecinătatea Uniunii Europene s-a transformat semnificativ din punct de vedere politic, devenind din ce în ce mai instabilă, atât din cauza provocărilor prin care trec țările estice (Republica Moldova, Georgia, Belarus, Ucraina), cât și din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

Noul Instrument European de Vecinătate, cu un buget de 15.4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, asigură finanțarea celor 16 țări partenere ale Politicii Europene de Vecinătate. Potrivit deputatul european, “există numeroase arii în care trebui să acționăm cu hotărâre. O problemă vitală este, în mod cert, cea a securității. Dimensiunea acesteia, dată de conflicte active și înghețate, este o realitate atât pentru țările din estul UE, cât și pentru cele din sud. Până acum, am separat problema securității de toate celelalte. Am dezvoltat relații și ambiții tot mai profunde și am promovat reforme ignorând această problemă fundamentală.”

În urma consultărilor ce vor urma prezentării Cărții Verzi, document publicat de Comisia Europeană pentru a stimula discuțiile pe marginea unor subiecte de interes major, propunerile finale privind revizuirea PEV vor fi publicate la toamnă. Parlamentul European va adopta propriul raport asupra reviziurii Politicii Europene de Vecinătate în luna iunie.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *