Actualitate

Europarlamentar: „Ne așteptăm ca alegerile să fie organizate astfel ca orice cetățean al Moldovei să poată vota”

Modificarea legislației electorale este unul din motivele pentru care plata primei tranșe a fost amânată de-a lungul ultimului an. Declarația a fost făcută astăzi, 4 aprilie, de șeful delegației Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, Siegfried Mureșan, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, scrie IPN.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, pentru Parlamentul European sunt foarte importante alegerile libere, un sistem pluripartinic în care niciun actor politic să nu fie dezavantajat. Singurul avantajat trebuie să fie cetățeanul, să poată vota indiferent de locul unde domiciliază. „Noi nu dorim să sugerăm niciun sistem de vot, dar recomandările Comisiei de la Veneția, care este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa, trebuie implementate în totalitate, de la A la Z”, a declarat Siegfried Mureșan.

Parlamentarul european a mai spus că finanțarea partidelor politice trebuie să fie transparentă și conformă nivelului de salarizare. El nu și-a putut explica cum o persoană fizică poate dona 20 de salarii pe economie pe an în favoarea unui partid politic, într-o țară în care venitul mediu este de 2500 de euro pe an. De asemenea, este de neînțeles cum cetățenii Republicii Moldova din străinătate nu au putut vota la alegerile precedente din cauza insuficienței buletinelor de vot. „Ne așteptăm ca alegerile să fie organizate astfel ca orice cetățean al Moldovei să poată vota”, a declarat europarlamentarul. Așteptări au fost expuse și în legătură cu îmbunătățirea Codului audiovizualului, așa ca cetățeanul să fie informat obiectiv, iar jurnaliștii să-și îndeplinească misiunea de a informa corect.

Uniunea Europeană intenționează să aloce Republicii Moldova, pentru anii 2017-2020, între 284 și 348 de milioane de euro. Alocarea banilor depinde de capacitatea Moldovei de a absorbi respectivele fonduri, dar și de îndeplinirea condiționalităților convenite, a mai spus Siegfried Mureșan.

În aceeași conferință de presă, șefa delegației Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Laima Andrikienė, a declarat că Uniunea Europeană vrea să sprijine Moldova în punere în aplicare a Acordului de Asociere, dar și să vadă progrese la nivelul democrației, statului de drept și respectării drepturilor omului. „Ne dorim să vedem o intensificare a comerțului, să vedem legături mai bune la nivelul transporturilor și din punct de vedere energetic între Republica Moldova și UE. Toate acestea pentru a sprijini dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova, în beneficiul tuturor cetățenilor. Acolo unde există voință de a se face reforme, UE acordă sprijin”, a spus Laima Andrikienė.

Referindu-se la alegeri, parlamentarul european a spus că ele trebuie să fie libere și corecte și că există puțin timp pentru ca politicienii să adopte reforme și să le implementeze pe cele deja adoptate, iar pentru a câștiga încrederea cetățenilor este necesar ca viața acestora să se îmbunătățească considerabil. Uniunea Europeană pune mare preț pe părerea Comisiei de la Veneția și este dezamăgită că la Chișinău nu s-a ținut cont de recomandările legate de reforma electorală.

La sfârșitul acestui an, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European va redacta, dezbate și vota un raport de punere în aplicare a Acordului de Asociere, iar vizita oficialilor europeni în Moldova face parte din perioada de pregătire a acestui raport. 

Sursa: ipn.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *