Cultură

Eveniment de Unire prin Cultură

Constantin Stere s-a întors de acasă acasă

Sala de ședințe a Consiliului Raional Hâncești va purta numele marelui înaintaș, Constantin Stere. Această alegere nu este întâmplătoare, ea marchează relația raionului Hâncești cu județul Prahova. Aici se află Casa memorială „C. Stere” și parcul cu același nume. La Bucov și-a trăit C. Stere ultimii ani ai vieții. În asemenea spațiu profesional vor avea lor întruniri, traininguri, ședințe solemne de luare a unor decizii importante.

Festivitatea de inaugurare a fost deschisă prin intonarea imnurilor României și a R. Moldova, oficiată cu o slujbă de sfințire a localului de către un sobor de preoți ai Catedralei „Sf. Teodora de la Sihla” din Chișinău și Soborul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Hâncești.
În cuvântul său de deschidere, președintele raionului Ghenadie Buza a felicitat întreaga asistență, exprimându-și, totodată, mulțumirea și decernându-le diplome reprezentanților firmei de construcții, B. Toader și T. Dimitroglo.

Constantin Stere a fost nedreptățit datorită demnității ce a purtat-o și desconsiderat pentru dreptate. Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău Valeriu Matei a menționat că memoria lui Stere trebuie reabilitată, tocmai pentru faptul că a fost hulit, scos din biblioteci, dar nu și din istorie. Meritul cel mai mare al său, a precizat academicianul, este că Stere a reușit să scrie cu litere de aur sintagma „popor român”, în Europa. Aceeași opinie despre spiritul enciclopedic și demn a împărtășit-o și Anatolie Chetraru, președintele Comisiei consultative de specialitate învățământ, cultură și sport Hâncești. Cuvinte de mulțumire și de felicitare, în vederea susținerii relațiilor de colaborare și a proiectelor de finanțare au fost exprimate de președinții CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, și CJ Iași, Maricel Popa, înmânându-li-se și diplome de excelență din partea Consiliului Raional.

Au fost și au rămas adevărați români

Despre importanța cunoașterii personalității lui Constantin Stere a vorbit Mircea Cosma, cel care a stat în fruntea CJ Prahova și care a fost ctitorul stabilirii relațiilor de frăție între cele două maluri ale Prutului, prin fapte concrete, și Ludmila Sfîrloagă, care, la fel, vine din Prahova deseori cu loturi de carte pentru Basarabia, deschizând câte o bibliotecă în Hâncești și cu alte proiecte culturale.

Desfășurarea evenimentului a avut loc chiar în ziua de 15 ianuarie, care este declarată Ziua Culturii Naționale pe ambele maluri ale Prutului. Programul evenimentului a inclus și înmânarea distincțiilor de Cetățean de Onoare al raionului Hâncești mai multor personalități. Prin decizia CR din 17 martie 2016 primul Cetățean de Onoare al raionului a fost numit Mihai Ciobanu, artist al poporului, maestru în artă, băștinaș din satul Bujor. Datorită actului civic al semnării declarației de independență în primul Parlament al RM, acelor deputați, originari ai raionului, prin decizia CR Hâncești, li s-a acordat titlul de cetățean de Onoare, decizie confirmată prin citire de secretara CR, Elena Toma. Post-mortem a primit acest titlu cunoscutul scriitor, jurnalistul și politicianul, Constantin Tănase. C. Tănase a fost mereu omul cetății, iar cetatea lui avea trei nivele: casa părintească, baștina, țara. Soția jurnalistului, prezentă la eveniment a menționat: „A fost și a rămas un român adevărat. Pentru C. Tănase, România nu era un spațiu geografic, era un destin. Acest destin i-a fost hărăzit și acest destin l-a trăit din plin. Mulțumesc satului Nemțeni, care l-a născut și trimis în lume. Constantin Tănase veghează de sus cum vorbim, cum scriem, cum gândim”. Însemne ale distincției au mai primit: Dumitru Crețu, din Cărpineni, Vasile Sajin, din Logănești, Gheorghe Trestianu, din Lăpușna, Mihai Dimitriu din or. Hâncești.

Eminescu din nou ne-a știut împreună

Evenimentul a continuat la bustul Luceafărului poeziei române Mihai Eminescu. Aici s-au auzit versurile nemuritoare ale poetului: de la „Odă (în metru antic), recitată inspirat de prof. Adrian Ghicov, dr. în pedagogie, cel care a moderat ireproșabil întreaga activitate, până la „Doina”, spusă cu durere de Mircea Cozma. Comemorarea marelui poet a fost omagiată într-un discurs inedit de ilustra profesoară de limba română, Vera Tănase-Patrașcu. Ea a subliniat, prin cuvinte înălțătoare importanța asocierii evenimentelor cu Ziua marelui Poet, dar și cu Ziua Culturii Naționale. Și pentru că asemenea inaugurări culturale trebuie să aibă și un context istoric, deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu, a menționat că Mihai Eminescu este poetul Unirii, mai precis al re-Unirii, exprimându-și toată dragostea și admirația pentru participarea tuturor la edificarea culturii române.

Bustul a fost îmbrăcat în flori de toate culorile, deși e miez de ghenar.

Silvia Strătilă
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *