Moldova

Examinarea dosarelor 7 aprilie este mimată

De această părere este avocatul Teo Cârnaţ, expert în drepturile omului. Avocatul a declarat pentru Info-Prim Neo că această mimare duce la aceea că niciodată nu vom afla adevărul şi niciodată nu se va face justiţie pe aceste cauze.

Teo Cârnaţ este avocat în două dosare 7 aprilie şi spune că părţile vătămate, dar şi martorii, şi-au pierdut încrederea în instanţa de judecată. Până acum, pe cazurile de maltratare nu a fost pronunţată nicio pedeapsă serioasă. Există şi un moment legat de martorii care, fie sunt angajaţi, fie sunt foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. La etapa de urmărire penală, ei au spus una, în schimb când vin în instanţă şi se află faţă în faţă cu inculpatul, îşi schimbă depoziţiile, pentru că pe banca acuzaţiilor sunt foştii lor şefi.

Un alt moment, spune avocatul, este că Ministerul Afacerilor Interne este de partea inculpaţilor. Un exemplu este şi cel al fostului vicecomisar Iacob Gumeniţă. Când avocatul acestuia a cerut să fie încetat dosarul penal, invocând că unele probe au fost acumulate cu încălcarea Codului de procedură penală, reprezentantul MAI a susţinut demersul. „Ministerul Afacerilor Interne îşi protejează foştii angajaţi şi astfel protejează încălcările pe care le-au comis ei atunci. Aceasta este o greşeală enormă, o greşeală strategică. Dacă vor merge pe astfel de acţiuni, persoanele niciodată nu vor avea încredere în Ministerul de Interne, spune Teo Cârnaţ.

Cât despre judecători, avocatul notează că în majoritatea dosarelor judecătorii au luat ca bază acele încălcări minore ale Codului de procedură penală pe care le-au comis procurorii şi au pronunţat sentinţe de achitare, inclusiv pe cazul generalilor Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, şi Vladimir Botnari, ex-comisar general. „Corb la corb nu-şi scoate ochii. S-ar fi gândit că mâine-poimâine ar putea ei să se pomenească în astfel de situaţii”, a menţionat avocatul. Teo Cârnaţ mai spune că unii din judecători vor să arate că evenimentele din 7 aprilie nu e greşeala autorităţilor, ci e greşeala manifestanţilor. Aceasta, potrivit avocatului, se întâmplă pentru că şi judecătorii au fost implicaţi în comiterea fărădelegilor atunci când au acceptat să judece oamenii în comisariatele de poliţie.

Situaţia e comparabilă şi la Procuratură. „În ziua cu pricina, mulţi procurori de serviciu au supravegheat comisariatele şi au spus că totul este în regulă şi că nu s-a aplicat tortura, deşi situaţia a fost alta. „Aceasta este absurditatea. Degrabă justiţia nu va face dreptate pe dosarele date. În sistem au rămas aceleaşi persoane şi acestea parcă se simt vinovate de infracţiunile legate de evenimentele din 7 aprilie, notează Teo Cârnaţ. Avocatul consideră că problema ar putea fi soluţionată într-un singur mod: sau să fie schimbaţi politicienii care au dat dovadă de incompetenţă legată de evenimentele din 7 aprilie, şi aceasta o poate face poporul, sau să fie schimbaţi toţi judecătorii şi procurorii, iar celor noi să li se pună sarcina să examineze cauzele 7 aprilie.

La 7 aprilie 2009, câteva zeci de mii de persoane s-au adunat în centrul capitalei să protesteze împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Protestul a început paşnic, apoi a degenerat. Sute de manifestanţi au ajuns la comisariate, unde mulţi au fost maltrataţi. La 3 ani de la evenimente, autorităţile nu au spus dacă acestea au fost planificate sau spontane şi cine se face vinovat pentru prejudiciile aduse.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *