Externe

Exerciții militare comune între armatele din Turcia, Georgia și Azerbaidjan

Regiunea Nagorno-Karabah are populație majoritar armeană, aflată pe teritoriul azer și disputată de aceste două foste republici sovietice din sudul Caucazului, transmite Reuters.

‘Pentru a crește capabilitățile de luptă și pregătirea de luptă a Azerbaidjanului, Turciei și Georgiei, am considerat necesar să întreprindem exerciții militare comune’, a declarat duminică ministrul azer al apărării, Zakir Gasanov, citat de Agerpres.ro.

Nu este clar deocamdată când vor avea loc exercițiile militare, după ce manevre comune au mai avut loc în anii trecuți.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Armeniei nu a dorit să comenteze cu privire la implicațiile acestor exerciții asupra procesului de pace în Nagorno-Karabah.

Cel puțin 110 persoane, civili și militari din ambele tabere, au fost uciși la începutul lunii aprilie în confruntările din Nagorno-Karabah.

Deși părțile beligerante au semnat, la Moscova, un acord de încetare a focului, lupte sporadice continuă să aibă loc de-a lungul liniei de demarcație. În cel mai recent incident, un militar azer a fost ucis joi, a indicat vineri Ministerul Apărării de la Baku.

Confruntările din urmă cu o lună au fost cele mai violente de la primul acord de încetare a focului, încheiat în 1994, dar fără un tratat de pace, după un război început în 1988 și care a lăsat în urmă 30.000 de morți și sute de mii de refugiați, majoritatea azeri.

Luni, președinții azer și armean se vor reuni la Viena cu diplomați din Rusia, SUA și Franța, pentru discuții referitoare la situația din Nagorno-Karabah.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *