Opinii și Editoriale

Expert: Fascismul, în versiunea sa mai soft, și bolșevismul sunt erezii ale socialismului

Fascismul, în versiunea sa mai moale, și bolșevismul sunt așa-zise erezii ale socialismului, consideră Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Ce au în comun fascismul, nazismul și stalinismul?”, organizată de IPN.

„De ce marii istorici cred că și fascismul, și bolșevismul sunt erezii ale socialismului? Pentru că ne amintim că a fost prima internațională comunistă marxistă, după care a venit a doua internațională, revizionistă, aceasta a ridicat lozinca „critică lui Marx este posibilă” și care afirma că relațiile de clasă pot fi de o manieră pașnică, prin mișcări sindicaliste, prin mișcări pașnice. Bolșevicii au fost cei care au susținut că solidaritatea poate exista doar sub forma solidarității de clasă, aici a fost despărțirea. De-aici începe așa-zisa perioadă leninistă – stalinistă, care proclamă transformarea războiului mondial în război civil, în cadrul căruia au fost omorâți de la 12 până la 17 milioane de țărani din Rusia”, spune Igor Boțan.

De asemenea, expertul amintește tezele principale ale marxismului: lupta de clasă și dictatura proletariatului și menționează că acolo unde începe dictatura proletariatului, odată cu victoria bolșevicilor, urma doar să fie dezvoltate instrumentele, lucru care s-a și întâmplat.

„Ne amintim că după revoluția din februarie și până la puciul din noiembrie, bolșevicii se laudă că aveau 42 de publicații în care își promovau ideile lor comuniste, socialiste. Imediat cum au preluat putere, au introdus cenzura, pentru a controla întreg spațiul informațional și a-și promova ideile. De aici mi se pare important să se înțeleagă de ce și fascismul, în versiunea sa mai soft, și bolșevismul sunt așa-zisele erezii ale socialismului”, continuă Boțan.

El mai menționează că erezia în ei sovietică a continuat și după cel de-al Doilea Război Mondial pentru că Uniunea Sovietică a fost printre învingători și învingătorii fac regulile.

„Dar până la urmă, și acest regim a capotat pentru că altminteri nu putea. Era sortit colapsului deoarece, din punct de vedere al organizării vieții sociale, al libertăților oamenilor, al libertății de creație nu a putut face față concurenței sistemului liberal care a avansat din punct de vedere tehnologic și științific în măsura în care regimul sovietic era incapabil”, afirmă expertul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Cam asa este liberalismul / stinga de azi este de fapt fascism original cu un iz de feudalism si imperialism (globalism)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *