Economie

Expert: Guvernul trebuie să se împrumute pe extern pentru că e mai ieftin

Pentru a-și renova infrastructura și pentru a se dezvolta, Republica Moldova ar avea nevoie de circa 8,5% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă aproape 23 de miliarde de lei. Însă statul nu dispune de acești bani în bugetul public. O soluție, în opinia economistului Veaceslav Ioniță, ar fi împrumutarea pe extern, în condițiile în care datoria publică a Guvernului pe extern este mică, iar dobânda pe care o plătește pentru împrumuturile externe este mult mai bună decât pe intern, transmite IPN.

Expertul de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a declarat că în 2022, datoria Guvernului Republicii Moldova a ajuns 34% din PIB, de aproape trei ori mai mică decât în 1998, când a reprezentat 82,8%.

„Datoria de stat a Republicii Moldova este una nu prea mare. În raport cu alte state, cam este cea mai mică, deoarece au în jur de 60% din PIB drept datorie. Republica Moldova are cam de două ori mai puțin decât țările din Europa și față de cele din regiune”, a menționat Ioniță.

În 2022 Guvernul de la Chișinău a primit din exterior 17,7 miliarde de lei, dintre care 4,5 miliarde de lei sub formă de granturi, iar 13,2 miliarde de lei împrumuturi. Dublu față de maxima istorică precedentă din 2021, când au venit 9,2 miliarde de lei: 2,4 miliarde de lei granturi și 6,7 miliarde de lei împrumuturi. În ultimii doi ani, Republica Moldova a obținut suport financiar extern mai mult decât în oricare cinci ani, a remarcat expertul.

Jaful bancar a însemnat izolarea Republicii Moldova pe plan internațional, din care iese abia acum, ceea ce a însemnat ratări de miliarde de lei care puteau veni sub formă de granturi. „Din 2015 și până în 2022, ratările au fost de 34,5 miliarde de lei. Situația se îmbunătățește, înseamnă că guvernarea lucrează eficient, înseamnă că relația cu partenerii externi este în beneficiul nostru. Relația politică bună înseamnă și suport financiar extern”, susține expertul.

În 2022 Republica Moldova a plătit dobânzi pentru împrumuturile externe de 2,7 miliarde de lei. Deoarece s-au redus împrumuturile interne, care erau foarte scumpe, și s-au luat împrumuturi externe, s-au economisit 300 de milioane de lei. În acest an, Guvernul anticipează să plătească 5,5 miliarde de lei pentru dobânzile la împrumuturi, însă suma ar putea fi mult mai mică, deoarece împrumuturi interne nu s-au prea luat.

Expertul a mai spus că Republica Moldova la creditele externe anul trecut s-a achitat o dobândă medie de 1%, iar la cele interne – 6,6%. Din acest punct de vedere, tot ce trebuie să facă Guvernul este să se împrumute pe extern, pentru că este mai ieftin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *