Expert militar de la Moscova: Scopul Moscovei este federalizarea Ucrainei
Felgenhauer spune că forțele armate ale Federației Ruse concentrate la frontiera cu Ucraina sunt în stare de alertă maximă, iar conducerea Alianței Nord-Atlantice a estimat contingentul rus la 30-40 de mii de militari, în baza informațiilor primite prin sateliții americani. Astfel, expertul spune că riscul unui atac militar al Rusiei asupra Ucrainei este foarte mare în perioada următoare, și asta pentru că armata nu poate fi menținută prea mult timp în actuala stare de alertă maximă.
Într-un interviu acordat serviciului georgian al postului de radio Europa Liberă, jurnalistului Koba Liklikadze, cunoscutul expert militar de la Moscova spune că există cel puțin trei motive care îl fac să creadă că Rusia este pregătită să atace Ucraina anume în această perioadă.
„Pe data de 1 aprilie a fost publicat decretul președintelui rus Vladimir Putin de începere a campaniei de recrutare, prin care 154 de mii de tineri recruți sunt mobilizați în armată. Marea majoritate a ostașilor care sunt acum în alertă de luptă la frontiera cu Ucraina – cei care au făcut un an de armată și sunt deja instruiți – au fost demobilizați prin același decret și vor trebui lăsați să plece acasă în scurt timp, dacă nu vor începe acțiunile militare. Astfel, pregătirea militară a trupelor ruse destinate unei posibile intervenții militare împotriva Ucrainei va scădea brusc, pentru că vor rămâne numai recruții care au făcut armata doar jumătate de an sau cei abia veniți. Dacă Moscova nu va folosi acest moment pentru atac, atunci perioada următoare când armata rusească va fi la fel de pregătită pentru luptă va fi abia în luna august”, susține Pavel Felgenhauer.
Între timp, spune Pavel Felgenhauer, Ucraina și-ar putea fortifica propriile forțe armate, mai ales având în vedere că importantele cantități de armament pe care le are în dotare încă din perioada sovietică sunt într-o stare destul de bună. Și acesta este al doilea motiv pentru care Rusia nu este interesată să amâne intervenția militară.
Al treilea motiv pentru care Moscova ar fi interesată să pornească o intervenție militară în viitorul apropiat ar fi neadmiterea alegerilor prezidențiale din Ucraina fixate pentru data de 25 mai. Dacă alegerile vor avea loc, spune expertul militar, acest lucru va fortifica noul regim de la Kiev într-o măsură inadmisibil de mare pentru Rusia.
Pavel Felgenhauer spune că oricare ar fi scenariul ales de Moscova, ca expert, nu vede nicio variantă în care Rusia ar ieși victorioasă, fie că ucrainenii vor riposta militar sau nu.
„La Moscova se speră că Ucraina nu va riposta. NATO nu se va implica. Însă Ucraina nu este Georgia și în trei ore nu ai cum să ajungi de la frontieră în capitală – este o țară mare și Rusia nu are putere să o ocupe integral. Chiar dacă Rusia va ocupa anumite teritorii – Odesa, de exemplu, Nicolaev, Herson, așa ca să-și facă drum către Transnistria, plus Donbas, Lugank și Harkov, ea oricum va trebui să se oprească. Iar forțele armate ale Ucrainei vor continua să existe, ele nu sunt concentrate doar la frontiera cu Rusia. Deci, rezistența va continua și se va amplifica chiar. În plus, este o regulă cunoscută că pentru o ocupație eficientă este nevoie de mai multe trupe decât chiar pentru acapararea militară a unui teritoriu", spune Felgenhauer.
sursa: europalibera.org