Social

Expertiză medico-legale: Ucigașul de la Aeroportul Chișinău a suferit circa 20 de plăgi cauzate de gloanțe. Ce spune SIS

Rustam Așurov, cetățeanul din Tadjikistan care a ucis două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău, nu a fost membru al organizațiilor teroriste și nu a fost anunțat în căutare internațională. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Centrul comunicare și relații publice al Serviciului de Informații și Securitate.

Astfel, într-un răspuns expediat redacției noastre, reprezentanții SIS au precizat că informațiile difuzate în spațiul public, precum că Rustam Așurov ar avea afilieri la structuri militare private sau teroriste, nu corespund adevărului.

„La momentul verificărilor, s-a constat că persoana în cauză nu era anunțată în căutare pe rețelele internaționale, cum ar fi: Interpol, Europol, CSI și nici nu figura în bazele de date pe profil terorist”, se mai arată în răspuns.

Mai mult decât atât, precizează SIS, acțiunile lui Așurov, vineri, 30 iunie, constituie o încălcare a ordinii publice, soldată cu decesul a două persoane, și nu „act terorist”, fapt confirmat și prin decizia Procuraturii de a porni o cauză penală în baza art.145 din Codul penal (omor intenționat).

Fiind întrebați despre acțiunile întreprinse de SIS la data de 30 iunie, reprezentanții instituției au menționat că, reieșind din competențele deținute, Serviciul a acordat suport organelor de ocrotire a normelor de drept la capturarea lui Așurov.

„De comun cu ofițerii din subunitățile specializate, au fost întreprinse acțiuni pentru sporirea gradului de securitate în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Ținând cont de faptul că incidentul constituie o încălcare a ordinii publice, SIS a oferit suport de specialitate organelor de poliție”, susțin reprezentanții SIS.

Vă amintim că tragedia s-a produs vineri, 30 iunie 2023, pe Aeroportul Internațional Chișinău

Unui cetățean străin i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare, Serghei Muntean și Igor Ciofu.

Ulterior, s-a anunțat că Rustam Ashurov, un cetățean tadjik în vârstă de 43 de ani, acuzat de uciderea celor două persoane pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, a murit luni seară din cauza rănilor suferite în timpul arestării.

Luni, 3 iulie, Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni.

De asemenea, menționăm că ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile victimelor atacului de la Aeroport.

În seara zilei de luni, 3 iulie, Așurov a decedat. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul Centrului de Medicină Legală, ca urmare a expertizei medico-legale, pe cadavrul lui Așurov au fost depistate circa 20 de plăgi cauzate de gloanțe de model AK și Glock.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, cadavrul lui Așurov urmează să fie repatriat în Tadjikistan, în baza unor solicitări depuse de rudele ucigașului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *