Expoziție dedicată lui Paul Goma la Biblioteca Națională
Scriitori și oameni de cultură i-au adus un omagiu, subliniind că prin acest eveniment, Paul Goma a ajuns, cel puțin spiritual, acasă. Scriitorul a primit cetățenia Republicii Moldova în anul 2013, dar a declarat că va veni la Chișinău numai dacă i se va oferi cetățenie și soției sale. Din 1977, Paul Goma locuiește la Paris.
Paul Goma a dorit să vină în Republica Moldova, dar în prezent este deja imobilizat într-un scaun cu rotile, fapt ce nu îi permite deplasarea, a declarat scriitorul Andrei Țurcanu, care a făcut demersuri pentru ca Paul Goma să obțină cetățenia Republicii Moldova și a depus eforturi ca aceasta să îi fie oferită și soției sale.
Această expoziție este o încercare de a-l aduce pe Paul Goma măcar spiritual acasă, dacă nu a fost posibil în alt mod, a subliniat doctorul în filologie, Nina Corcinschi.
„Avem o datorie de onoare să-l citim pe Paul Goma. Atât îi datorăm celui care este o conștiință dramatică a Basarabiei, celui care a trăit istoria sau, mai bine zis, loviturile de bici ale istoriei, pe pielea proprie. A stat în închisori, a fost refugiat politic, a fost persecutat, calomniat. Lucrul cu care a putut răspunde în fața injustiției istoriei a fost scrisul”, a declarat Nina Corcinschi.
Paul Goma este un scriitor și un cunoscut disident anti-comunist care s-a născut în Basarabia, în 1935, în satul Mana de lângă Orhei. După anexarea Basarabiei, familia sa se refugiază în România. Ca urmare a criticilor sale aduse sistemului comunist din România, este expulzat și se stabilește la Paris, unde locuiește până în prezent.
Între cele mai cunoscute volume ale sale se numără „Ostinato”, „Gherla”, „Culorile curcubeului ’77”, „Patimile după Piteşti”, „Soldatul câinelui”, „Din Calidor”, „Basarabia”, ”Jurnalele” sale și altele.
Sursa: Radio Chișinău