(Expoziție) „Pașii” lituanieni spre etapele vieții

Întrucât Lituania deține președinția Uniunii Europene, aceasta organizează evenimente culturale în toată lumea, iar expoziția „Pașii”, este una dintre ele. Selecția celor 66 de fotografii a fost realizată de Simona Makselienė, directoarea Galeriei „Kunstkamera”, care participă regulat la Iarmarocul Internațional de Artă „ArtVilnius”. Autorii operelor sunt vestiții Romualdas Kęstutis Augūnas, Irena Giedraitienė, Romas Juškelis, Aleksandras Macijauskas, Romualdas Požerskis, Vaclovas Straukas, Antanas Sutkus, Virgilijus Šonta.
Centru expozițional nu a mai găzduit astfel de expoziții, „niciodată și de la nimeni”. „Unica excepție, este internaționala de fotografie din anul 1927”, povestește Tudor Braga, directorul Centrului. Conform acestuia, tematica socială a fotografiilor acoperă de la „A la Z” toate aspectele vieții umane, iar limbajele sunt de la fotografie-document, până la interpretări formalizate.
Lituania este o țară în care fotografia și-a câștigat bine-meritatul titlul de artă. Însă, drumul până acolo a fost lung și anevoios. „Începând cu anul 1940, când Lituania a intrat în orbita sovietică, adică a fost ocupată, fotografiei nu i-a fost recunoscut statutul de creației artistică. Această situație s-a menținut până în ’57, la așa-zisul dezgheț pe care l-a deschis Hrușciov. Atunci, fotografia practicată de jurnaliști în presa dânșilor, prin atenția acordată subiectelor sociale, etnografice, istorice și psihologice prin portret, a comportat rezultate”, explică Tudor Braga. Astfel, abia după 1957, fotografiei lituaniene i-a reuşit să reînvie la misiunea artistică. La Kaunas, în 1963, este fondat Clubul foto, iar în 1967 este publicat primul almanah cu fotografia lituaniană.
Originea stilului distinctiv de fotografii alb-negru, care sunt expuse la Centrul „C. Brâncuși”, demarează din fotojurnalism, când, în cursul anilor 1960, se departajaseră de profundele şi îndelungatele tradiții ale fotografiei sociale. Deja în 1962, Lituania creează o Societate a Artiștilor Fotografi la Vilnius, iar la Kaunas a fost deschis Clubul Fotografilor, care astăzi este un eveniment internațional. Au o publicație apărută în 1972, care este consacrată artei fotografice. „Ei au critici de artă fotografică, au un muzeu al fotografiei lituaniene, dar și internaționale”, a menționat Tudor Braga.
Deși această expoziție a fost deschisă cu două săptămâni în urmă, directorul Centrului spune că numărul vizitelor a fost mai ridicat, iar deocamdată expoziția a fost vizitată de aproximativ 2000 de oameni. „Chișinăul, începând de la președintele țării în jos, este inert”, declară Tudor Braga.