Editorial

Falimentară și pustie

Marea reușită era când puterea/regele garanta unei bresle controlul pe piață, transformând-o totodată în singura furnizoare a palatului. Din acel moment celelalte bresle supraviețuiau doar dacă se alipeau de breasla conducătoare.

Acolo lucrurile îmi păreau clare, astăzi, când aud că piața e confiscată de un anumit oligarh (cum se spunea pe vremuri de familia Voronin), mi-e mult mai dificil să înțeleg cum se face. Știu că e simplu să nu acorzi autorizații, dar aproape că nu vrem să credem că există un grup de persoane cu o influență atât de categorică. Parcă e prea mult să ne imaginăm că nici măcar o firmă de transport nu reușește să se „deschidă" dacă nu e sprijinită de cine trebuie.

Când Uniunea Europeană a început să se extindă, a fost limpede pentru oricine că o țară nouă are șanse să se alăture Uniunii doar dacă poate oferi un spațiu prielnic pentru crearea unei noi piețe și pentru dezvoltarea afacerilor (mari). Însă vedem cu ochiul liber că Moldova nu poate îndeplini nici măcar această condiție, dincolo de faptul că nu luptă real cu corupția și că „reforma" justiției e mai mult de ordin administrativ.

Povestea cu Dedeman, care din 2014 se străduiește să deschidă două magazine la noi, promițând o investiție de peste 20 de milioane de euro și aproximativ 400 de locuri noi de muncă, e grăitoare în acest sens. Bineînțeles că s-au opus în primul rând socialiștii și comuniștii, dar nici nu contează în acest moment cine a pus bețe în roate. Rămâne doar rezultatul: sătui de amânări și bătăi de joc, cei de la Dedeman au anunțat că se retrag din Moldova. Retras e chiar mult spus, fiindcă nici nu au fost cu adevărat aici, de vreme ce magazinele nu au fost deschise niciodată.
Cred că nu ați uitat circul pe care l-au făcut mulți și când a venit Kauflandul în Moldova. Suntem totuși anunțați că vor deschide în debutul lui 2018. Eu zic să mai așteptăm. Remarca de atunci a socialiștilor, cum că există suficiente supermarketuri, era de film prost. Nu știu câți dintre dumneavoastră ați fost vreodată la cumpărături peste hotare în acest magazin. Oferta e destul de variată și de diferită față de cea a supermarketurilor rusești, care nu îi deranjează pe politicienii amintiți.

E oribil să vezi cum doar interesele de partid primează în țara asta. Pentru că înmulțirea ofertelor pe piață nu poate să ne dăuneze. Creșterea competitivității duce întotdeauna la micșorarea prețurilor, iar crearea unor noi locuri de muncă e obligatorie într-o țară din care oamenii fug în toate părțile.

N-avem decât să ne ducem sărăcia și să vedem cum zilnic mai pleacă o mare companie, alături de câteva sute de cetățeni ai țării. Probabil doar atunci clasa politică va fi mulțumită, când Moldova va rămâne nu doar falimentară, ci și pustie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *