PAS recunoaște că au modificat Legea avocaturii cu abateri, anunță Uniunea Națională a Avocaților

Avocații din R. Moldova intră de azi în grevă generală în contextul modificărilor făcute de deputații PAS la Legea cu privire la avocatură, amendamente considerate de apărători drept „o ingerință în autonomia profesiei”. Totodată, Uniunea Avocaților susține că în urma discuțiilor de luni de la Ministerul Justiției, deputații PAS au recunoscut că proiectul a fost adoptat cu abateri, fără a fi consultat cu avocații.
„Reprezentanții Parlamentului au admis că au greșit când au propus amendamentul la Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, fără a consulta profesia de avocat și regretă că nu a fost respectată procedura de adoptare a legii. Secretarul General al Parlamentului a precizat că legea adoptată fiind o lege organică, aceasta nu mai poate fi modificată de actualul legislativ la moment, iar orice ajustare se poate face doar într-o legislatură viitoare”, se arată în comunicatul UAM.
În aceste condiții, așa cum au cerut și în apelul public de săptămâna trecută, avocații susțin că o soluție provizorie ar fi acum nepromulgarea legii de către șefa statului, Maia Sandu.
În cadrul discuțiilor de la Ministerul Justiției, reprezentanții Uniunii Avocaților au prezentat și o informației privind situația gravă creată în profesia de avocat în legătură cu adoptarea de către Parlament a amendamentului deputatului Efimia Bandalac, „fapt care aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință afectează dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.
Avocații se vor întruni în cadrul Congresului extraordinar din 25 iulie pentru a discuta ce măsuri urmează să fie luate în continuare. Până atunci, apărătorii susțin că vor fi în grevă generală. Totuși, avocații și-au revizuit forma de protest și au făcut unele excepții.
Inițial, aceștia au anunțat că pe durata grevei generale, avocații, inclusiv cei stagiari, nu vor acorda asistența juridică prevăzută la art. 8 alin. (1) lit. c) și e) din Legea cu privire la avocatură, adică nu vor merge în instanțe să reprezinte interesele clienților și nici nu vor participa la urmărirea penală și nici la dezbaterile judiciare din cauzele penale în calitate de apărător.
Acum s-a venit cu unele excepții la Hotărârea Consiliului Uniunii Avocaților din 11 iulie privind declanșarea grevei generale, Astfel, avocații vor participa doar la acțiunile procesuale de reținere, la judecarea demersurilor privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive de arest, la cauzele judiciare cu privire la violența în familie și la cele cu participarea minorilor.
În celelalte situații, potrivit Uniunii Avocaților, se consideră justificată absența avocaților de la activitățile procesuale.