Falşii profeţi visează moartea PL-ului (AIE-2)
Că M. Ghimpu nu a fost înghiţit niciodată de colegii de Alianţă nu e un secret. Şi când a fost simplu deputat, şi când a exercitat funcţiile de preşedinte al Parlamentului şi şef interimar al statului, Ghimpu le-a stat ca un ghimpe în ochi lui Filat şi Lupu. Aceştia l-au acceptat, cu vădită şi demonstrativă silă, au fost şi clipe de iubire, uneori reciproce, dar toate din interes, când cei doi au avut nevoie de votul lui, iar el de votul lor. Apoi, de pe poziţii de superioritate intelectuală şi pragmatism politic, l-au împins spre marginea terenului de joc. Cum le-a picat ocazia, l-au tras pe sfoară, ca nişte cartofori, lăsându-l fără funcţia care-i revenea conform algoritmului. Şi tot ei, cei care au ocupat funcţiile de premier şi şef al Legislativului conform algoritmului, îl critică acum pe M. Ghimpu că e „setos de putere” şi „vrea posturi”.
În acest context, falşii profeţi vorbesc despre o posibilă „reconfigurare a scenei politice”, îndeosebi a AIE-2 şi despre o posibilă cădere a liberalilor din „axa guvernamentală şi municipală”. În viziunea (roşie) a acestora, PL riscă foarte curând să fie marginalizat, iar drept consecinţă se vor crea alte alianţe la guvernare, „ad-hoc în funcţie de situaţie”. Vrabia mălai visează, iar analiştii (cu şi fără bretele roşii) visează colivă de la praznicul înmormântării PL-ului şi AIE-2. Cine ar avea de câştigat în cazul în care asemenea scenarii ar deveni o realitate?
Căderea PL-ului din axa guvernamentală înseamnă automat dispariţia AIE-2 şi crearea unei noi majorităţi parlamentare. Eu nu cred că Filat şi Lupu au curajul politic să facă acest pas, fiind conştienţi că vor trebui să plătească electoral un preţ prea mare. Nici Lupu, nici Filat nu vor risca să meargă în următoarea campanie electorală cu reputaţia şi imaginea de „asasini politici ai lui Ghimpu” şi aliaţi ai lui Dodon şi Mişin. Iată de ce, parafrazându-l pe Mark Twain, zvonurile despre moartea PL-ului sunt vădit exagerate. Cu mult mai întemeiată şi mai matură politic mi se pare opinia lui M. Ghimpu în această chestiune: „Alianţa va exista, numai că poate să apară două alianţe – una de jure, în baza acordului, şi alta de facto, în baza intereselor. Dar niciodată nu vor merge la excluderea PL-ului, fiindcă reformele asumate de Alianţă nu sunt pe potriva deputaţilor de stânga".
Sunt de acord, o alianţă în baza intereselor e pe deplin în firea noastră balcanică şi fanariotă, ea e posibilă, ea deja apare şi se manifestă când e nevoie. Vă amintiţi cu voturile cui a fost demis directorul SIS-ului? Numai că şi pentru asemenea „alianţe discrete”, constituite „în baza intereselor” va trebui cineva să plătească – dacă nu liderii AIE, atunci noi, cetăţenii RM…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!