Opinii și Editoriale

Fapta si rasplata

Nu stiu de ce, dar prin partile noastre campaniile electorale devin un fel de „zone libere de justitie” in care domneste un „paradis juridic” – paradis, in sensul de jungla, bineinteles. O jungla in care nu functioneaza legile si bandele de infractori mediatici, aflate in solda partidelor, se simt in largul lor, taie si spanzura, fiind sigure ca nu vor raspunde in fata legii, pentru ca… e campanie electorala. Repet, nu stiu de unde a pornit aceasta traditie, dar la noi se considera ca in campaniile electorale se permite orice. Aceasta psihologie periculoasa si-au insusit-o unii ziaristi care-si pun inima si pixul in slujba patronului drag.

Imbracand toga de procurori, de ziaristi „militanti”, „justitiari” care „combat adanc” viciile societatii, vicii pe care acestia le identifica in mod ciudat numai in zona partidelor oponente patronilor lor, respectivii cred ca pe perioada campaniilor electorale codurile deontologice si legile care apara onoarea si demnitatea cetateanului sunt suspendate. Asa se face ca aceasta fauna jurnalistica nu mai considera necesar sa-si cantareasca vorbele, sa verifice faptele, sa-si probeze afirmatiile s.a.m.d. Onorandu-si soldele, ei ataca murdar persoana, lovesc sub centura, insinueaza, lanseaza minciuni, calomniaza, defaimeaza, ponegresc fara sa fie impovarati de sentimentul raspunderii in fata legii. Pentru ei nu exista nicio problema de natura profesionala, etica, morala – te numesc „mafiot”, „porc”, „degradat mintal”, „betivan”, „homosexual”, „curva de lux”, „las”, te acuza ca ai fi „platit” si „vandut”, ca ai fi „spion” aflat in serviciul unor state straine s.a.m.d. Nicio proba – locul argumentului l-au luat epitetele porcoase, injuriile. Intelegand ca depasesc limita, incearca sa se asigure in cazul ca vor fi actionati in judecata prin fel de fel de tertipuri stilistice, chipurile, ar fi vorba de „figuri de stil”, „satira”, „arta pamfletului”…

Se dedau acestia la asemenea infractiuni mediatice din convingeri? Sa fim oameni seriosi! Exista doua motivatii: onorariile grase pe care le incaseaza si ura fata de cei pe care-i ataca, ura izvorata din complexele de inferioritate, neimplinirile lor profesionale ori fizice. O „vedeta” tv, scurta si patrata, musca cu o placere sangeroasa dintr-un oponent care-i macar cu un centimetru mai inalt decat el. Un renegat, ramas fara tara, loveste cu sete in cei care nu vor sa renunte la ?ara.

In actuala campanie electorala am devenit „sacul de box” in care bat fara mila haidamacii lui Voronin si Rosca. Atacurile murdare la persoana se tin lant, practic in fiecare zi sunt lovit in cel mai ticalos mod. Sunt satanizat si demonizat metodic. Scopul pus de patroni in fata acestora e clar: de a ma defaima si discredita in ochii cititorilor, dar si de a ma dezechilibra si de a ma forta sa tac. Ce le pot raspunde acestora? Sunt alergator de cursa lunga, rezist la cateva campanii electorale succesive si sunt intr-o forma intelectuala excelenta. Visez sa trec cu bine si peste 5 aprilie si, indiferent cine va castiga alegerile, sa-i actionez in judecata pe detractorii mei. N-am facut-o niciodata, acum insa am s-o fac, pentru ca vreau sa creez un precedent, ca sa stie toti, inclusiv mercenarii de presa, ca intr-o tara normala legile trebuie sa functioneze si in perioada campaniilor electorale. E un efort in plus, dar se merita pe deplin.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *